Ringled för vandrare tar form

– Härifrån får man utblick över Ekoln och inblick i Vårdsätra naturreservat.

26 maj 1916 13:12

Det sade Curt Malmenstedt, jordbrukschef vid Uppsala akademiförvaltning, när den nya strandpromenaden längs Vårdsätraviken invigdes på lördagseftermiddagen.

Leden startar vid Skarholmen och går längs Vårdsätravikens kant till Ekolnsnäs. Stora delar går längs en gedigen träkonstruktion med räcken, och det är därifrån man kan se in i det stängda naturreservatet.

Här har skogen fått sköta sig själv ända sedan 1912 då professor Rutger Sernander (1866–1944) drev igenom att området skulle fredas och att lövskogen skulle få växa fritt i sin egen text. Att området är stängt för allmänheten beror på att det fortfarande bedrivs forskning här.

Akademiförvaltningen har skjutit till pengar och i samarbete med Uppsala kommun gjort verklighet av planerna på en strandpromenad där man kan ta sig fram även om man sitter i rullstol eller skjuter en barnvagn framför sig.

– Den här sträckan är en del i ett större projekt – en ringled för vandrare i Uppsala, sade kommunalrådet Maria Gardfjell (MP), som klippte det blågula bandet inför ögonen på ett 50-tal intresserade Uppsalabor.

Tanken är att etappen mellan Skarholmen och gården Ekolnsnäs i Vårdsätra ska få en fortsättning så att det blir möjligt att ta sig längs vattnet bort till Lurbo bro och vidare genom Hågadalen in till centrala Uppsala. Redan nu går det bra att cykla eller vandra från centrum längs med Fyrisån till Flottsund och vidare till Skarholmen.

Inger Hjelte från Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) slog avslutningsvis ett slag för organisationens sommarkafé på Ekolnsnäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner