Rektor anställde sin son - kan ha brutit mot lagen

Rektorn på en skola i Uppsala kommun anställde sin son som elevassistent - något som kan innebära ett lagbrott.

I kommunallagens paragraf om jäv står att en anställd inte får fatta beslut som rör egna familjemedlemmar vid till exempel anställningar.

I kommunallagens paragraf om jäv står att en anställd inte får fatta beslut som rör egna familjemedlemmar vid till exempel anställningar.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Uppsala2016-10-28 21:00

Rektorn på en skola i Uppsala anställde sin son som elevassistent. Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, kan det röra sig om brott mot kommunallagens paragraf om jäv.

-  Det låter som jäv rakt upp och ned. Rektorn borde inte ha rört ärendet med tång. Det spelar ingen roll hur kortsiktigt eller tillfällig en anställning är, rektorn är arbetsledande och beslutar i frågor om bland annat lön och semester, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Enligt rektorn på skolan hade de utlyst tjänsten och tidigare anställt en person som tre dagar innan hen skulle börja tvingades tacka nej till jobbet. Då frågade skolan andra som sökt jobbet tidigare men de tackade nej. Därmed fick skolan leta efter en annan lösning och det slutade med att rektorns son anställdes i början av höstterminen.

- Vi stod utan lärare och tillsammans med dåvarande biträdande rektorn övervägde jag olika alternativ. Vi märkte att det var svårt att rekrytera personal och valde att göra så här. Det är ingen långsiktig lösning och det ligger en annons ute om tjänsten och vi hoppas hitta någon annan, säger rektorn.

Sonen anställdes med ett visstidsförordnande som elevassistent och rektorn skrev på anställningsavtalet. Rektorn berättar att han har det yttersta ansvaret över all personal men att den nuvarande biträdande rektorn är den som har hand om dagliga ärenden och medarbetarsamtal med den anställde.

- Jag är chef på pappret, den formella rätten att skriva avtal är min och det är viktigt att jag gör det. Vi hittade inga andra sökande och skolledningen tyckte att den här lösningen var okej för en termin, säger rektorn.

I kommunallagens paragraf om jäv står att en anställd inte får fatta beslut som rör egna familjemedlemmar vid till exempel anställningar.

- Det korrekta sättet att hantera sådana här situationer är att rektorn backar två steg bakåt och bollar upp ärendet till nämnden och att de får ta beslutet. Man kan inte bolla det nedåt till biträdande rektor eller liknande person, då sätter sig rektorn i en krånglig sits, säger Olle Lundin.

UNT har även sökt Uppsala kommuns skolchef som avvaktar med att ge en kommentar till hon har mer information.

Så säger lagen

Kommunallagen säger att en förtroendevald eller anställd hos kommunen eller landstinget är jävig om: saken angår honom själv eller hans make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.

En anställd som är jävig i ett ärende får inte delta eller närvara vid handläggningen av ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!