Regeringen säger nej till fler tågspår

I dagens interpellationsdebatt i riksdagen stod det klart att regeringen inte kommer att göra någon satsning på fyra spår och fler stopp på sträckan Uppsala-Stockholm. En besvikelse säger Niclas Malmberg (MP).

7 april 2015 15:44

Uppsalas politiker har försökt få till ett tillägg till regeringens järnvägssatsning Sverigeförhandlingen, men idag kom beskedet att det kravet inte får gehör. Det blir alltså inga fler spår mellan Stockholm och Uppsala, vilket innebär att det inte heller är aktuellt med fler stopp söder om Uppsala, i Bergsbrunna och Alsike. Det blir inte heller några snabbtåg på sträckan.

Det var miljöpartisten Niclas Malmberg som stod bakom interpellationen och han är besviken idag.

– Det är tråkigt när man inte får genomslag, men jag har respekt för att politik tar tid. Man får sällan gehör direkt.

Det svar Malberg fick på sin interpellation var att regeringen avsatt 300 miljoner kronor till underhåll av just sträckan Uppsala-Stockholm.

Är det helt uteslutet med fler stopp och spår nu?

– Nej, vi har en ny chans när höstbudgeten tas. Tills dess gäller det att vi politiker i Uppsala blir mer samstämmiga. Vi är överrens om vilka satsningar vi vill se, men vi måste bli bättre på att argumentera. I slutändan står olika regioner mot varandra i kampen om begränsade resurser, de regioner som bäst kan presentera sina förslag är de som får gehör.

Finns det något mer ni kan göra?

– Ja, vi bör utöka vårt samarbete med andra regioner. För det är ju inte bara Uppsala som skulle tjäna på en sådan här satsning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!