Pyttelya till salu för en miljon

En av Uppsalas mindre lägenheter är till salu - för 90 500 kronor per kvadrat.

5 december 2014 09:16

Hur är det att gå på visning av en lägenhet som är elva kvadratmeter stor? Svaret är att det går mycket snabbt.

När man tagit ett par steg över tröskeln befinner man sig mitt i lägenheten och då snurrar man ett varv. Sedan har man sett nästan allt.

Den enrummare på elva kvadrat som nu är ute för försäljning ligger på Götgatan i centrala Uppsala och utgångspriset är 995 000 kronor. Det innebär ett kvadratmeterpris på 90 500 kronor, vilket närmar sig rekord.

Toaletten är nyrenoverad och har så kallad Stockholmsdusch. Det innebär att det inte finns någon duschkabin utan man får på något vis duscha samtidigt som man trängs med toalettstolen. Det lär stänka en del över toaletten och handfatet men vatten går ju alltid att torka upp.

En kombinerad soffa och säng plus ett litet matbord, mer än så finns det inte plats för i möbelväg. Innanför en skåplucka vid kokvrån döljer sig en diskmaskin som givetvis är i miniatyrmodell.

Om det begränsade utrymmet avskräcker kanske det vägs upp av att lägenheten har en fin utsikt mot Fyrisån.

Mäklaren Anders Levin fanns på plats vid söndagens visning av den pyttelilla lägenheten och konstaterade att han aldrig sålt en så liten bostad tidigare.

– Så här små lägenheter växer inte på träd. Sett till boendekostnaden får man mycket för pengarna, sa han på sant mäklarmanér.

Det var inte direkt någon rusning till visningen och den enda spekulant som besökte lägenheten när UNT fanns på plats var Lillemor Aldén. Hon hade kommit dit för att titta på objektet på uppdrag av ett barnbarn som befinner sig i Frankrike men ska börja plugga i Uppsala.

– Det är nog för litet och för dyrt. Men jag kanske är med på en budgivning i alla fall om det blir någon, sa Lillemor Aldén.

Om det nuvarande Uppsalarekordet på 95 495 kronor per kvadrat kommer att slås återstår att se.

Bostadspriserna i Uppsala har som bekant ökat rejält med åren, i synnerhet bostadsrätterna. Och det är framför allt mindre lägenheter som gått upp mest i pris, ettor har gått upp mer än tvåor och så vidare.

En snabb titt på de aktuella marknadspriserna visar att en lägenhet i Uppsala på ett rum och kök ofta bjuds ut i spannet 35 000–50 000 kronor per kvadratmeter.

Snittetpriset för en bostadsrätt i Uppsala är 35 125 kr/kvm vilket innebär en ökning med 13 procent på ett år. En villa kostar i snitt 3 573 000 kronor, en uppgång med 11 procent på ett år.

018-478 16 12

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters