Den populära folkfesten inleds på en flytande scen vid vattnet. Bandet Stardust eldar i gång publiken med svenska sommarhits. Ännu är bara ett hundratal på plats och stämningen stiger inför det som alla väntar på.

När vattenshowen sätter igång för 79:e året i rad ser det ut som att det brinner i vattnet. Gult, rött och orange reflekteras från diodslingor och fluorescerande lampor. Snart tågar barn och vuxna ett varv runt bryggan med brinnande facklor. En och en stiger de ner i vattnet under den lysande fullmånen och stjärnorna med förväntansfulla blickar på sig från ett tusental människor som sitter i en halvcirkel runt sjön. Fackelsimmarna gör formationer i sjön medan ett välbekant klassiskt fiolsstycke hörs från högtalarna.

– Fantastiskt, viskar någon i publiken.

Artikelbild

Robin och Ida Adolfsson driver fram i en gondol på den blanka sjön. De har nyligen gift sig och kysser ömt varandra medan den stående rorsmannen för dem framåt. Några våghalsiga simmare klättrar upp i ett hopptorn med brinnande facklor och hoppar rätt ned i vattnet från hög höjd, till publikens jubel.

Eldfesten pågår i två dagar med lite olika program på lördagen och söndagen.

– Det är fler människor här nu än förra året och det är jättekul att så många kunde komma. Jag tror att vi kommer att slå rekord på söndagen, säger Sven-Olof Svensson som hjälper till med arrangemanget.

Efter fackelsimmet breder tystnaden ut sig. Plötsligt avfyras fyrverkerier - precis samtidigt som växlingarna i dur och moll i högtalarna - och familjer kramar om varandra och vänder blickarna mot himlen.

Artikelbild

– Har du sett så mycket fyrverkerier någon gång, hörs i från någon i publiken.

Efter vattenshowen nickar tusentals huvud i takt med musiken till Tom Jones "sex bomb" som inleder finalen av en halvtimmes skådespel av fyrverkerier. Arrangörerna har i år tänkt extra på brandrisken.

Artikelbild

– Vi har varit lite oroliga för att raketerna skulle kunna landa i skogen med tanke på torkan som har varit. Men allting gick fint och vi är jättenöjda med hela showen, säger Sven-Olof Svensson.

Även i publiken hörs många positiva omdömen om kvällen. Malin Petterson tyckte framförallt om bandet Stardust som spelade coverlåtar, medan Börje Ahlgård uppskattade fyrverkerierna.

Artikelbild

– Jag kanske låter lite negativ men det känns inte som att det var samma drag som förut. Jag saknade tre stora smällar som bryter tystnaden och överraskar publiken, säger Max Svensk som är uppvuxen i Österby och kommer tillbaka till Eldfesten med jämna mellanrum.

– Jag tycker att helheten var toppen. Musiken passande bra in med fyrverkerierna, säger Stina Petterson.