Prästen döms till 2,5 års fängelse

Den sexbrotts­anklagade prästen från Uppsala län döms till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt mot barn. Följden är också att han inte kan arbeta vidare i sitt yrke.

30 december 2014 08:13

Enligt domen som avkunnades vid Uppsala tingsrätt på tisdagen ska prästen vara fortsatt häktad tills domen vunnit laga kraft då rätten inte utesluter att det finns ”risk för återfall i brott”.

Prästen, som är i 30-årsåldern, åtalades för tio fall av sexuella övergrepp mot en konfirmand i våras. Han döms för sex av dem.

Enligt domen rubriceras samtliga som våldtäkt mot barn då konfirmanden inte fyllt 15 år.

Prästen och konfirmanden­ kom i kontakt med varandra under en konfirmandkurs som prästen ledde. Konfirmanden bjöds hem till prästen där de flesta av övergreppen skedde. Andra gjordes i ett källarförråd, i ett församlingshem på konfirmandens hemort och på konfirmandens skola.

Prästen har hävdat att det handlade om en ömsesidig sexuell relation och att han trodde att konfirmanden fyllt 15 år.

Konfirmanden har berättat att det var svårt att säga emot prästen. Det skapade oro för vad som kunde hända – skulle prästen blir arg, våldsam eller göra något annat? Under en vecka bodde konfirmanden hemma hos prästen och var då konstant rädd, kände sig hotad­ av prästens blick.

Åklagaren anser att prästen utnyttjat konfirmandens­ skydds­lösa ställning och missbrukat sin egen förtroendeställning.

Prästen har erkänt att han gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av barn, men har förnekat att han ska ha utsatt konfirmanden för våldtäkt.

Rätten anser visserligen inte att det klart framgår hur allvarligt konfirmanden kan ha upplevt graden av tvång, men anser samtidigt att konfirmanden utifrån ålder och mognad inte kan ha haft förmåga att bedöma och ta ställning till en sexuell relation med prästen. Därför ska prästen dömas för våldtäkt mot barn.

Rättsprocessen har skakat om Svenska kyrkan. Flera krav på att mannen ska bli av med rätten att utöva prästämbetet har rests. Enligt biskop Ragnar Persenius i Uppsala stift ska han dock få en chans satt yttra sig först.

– En utrednings ska göras. Sen får vi se. Men vi har nolltolerans mot sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan, säger han.

Det betyder att prästen inte kan arbeta kvar.

Ragnar Persenius tycker att det hela är ”tragiskt”.

– Vi ser en präst som inte klarar av att dra de gränser som behövs för att kunna fungera som präst, säger han.

Förutom fängelsestraffet­ ska den dömde prästen ­b­etala totalt 110 000 kronor i skadestånd till konfirmanden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström