Polisen: "Det var ingen bomb"

Ett misstänkt föremål på en Uppsalabuss fick polisen att tillkalla bombgruppen från Stockholm på onsdagskvällen. Föremålet visade sig vara ofarligt - en airbag från en cykelhjälm.

 

28 september 2016 19:21

Christer Nordström vid Uppsalapolisen säger till UNT klockan 22.45 på onsdagskvällen:

- Det var en utlöst airbag som har suttit i en cykelhjälm, en uppblåsbar cykelhjälm kan man säga. Vi vill inte spekulera i hur den hamnat där. Men inget hot har förekommit. Så vi vet ännu inte om det kommer att bli någon brottsrubricering.

- Allt är avblåst nu och avsprärningarna tas bort, säger Christer Nordström.

***

Polisen fick in larmet vid 19-tiden efter att en busschaufför ringt in och berättat­ att det fanns något som såg ut som en kvarglömd påse längst bak i linjebuss 6.

Bussen stod still vid en busshållplats på Fålhags­leden, mellan Tycho Hedéns väg och Fyrislunds­gatan. ­Efter att polisen kommit till platsen evakuerades det tiotal passagerare som befann sig på bussen. Björn Berglund, inre befäl vid Uppsalapolisen, sa till UNT vid ­20-tiden att man kontaktat bombgruppen som bedömt att föremålet måste undersökas.

I väntan på bombgruppen spärrade polisen av ett stort område runt platsen, från korsningen vid Fyrislunds­gatan till korsningen vid Tycho Hedéns väg. Björn Berglund menade att det inte fanns någon fara för allmänheten och evakuering av boende i närområdet gjordes inte.

Eftersom bomb­gruppen tillkallades, misstänker man att det är en bomb?
– Så länge man inte vet vad det är för föremål så måste­ man utgå från att det kan vara en bomb. Vi måste alltid jobba så, vi kan inte chansa i sådana här lägen, säger Björn Berglund.

UNT:s reporter på plats ­vittnade om att området var ­helt tömt på människor vid 20-tiden.
– Trafikledare och polis finns här, men ingen annan släpps fram. Avspärrningarna är på över 500 meter, ­sa UNT:s reporter Amanda Möller Berg vid 20-tiden.

Först vid 21.30 anlände bombgruppen från Stockholm till platsen och kunde inleda undersökningen av det misstänkta föremålet. Som ett första led i undersökningen skickade man in en robot med kamera i bussen för att kunna se närmare på vad det kunde röra sig om.
En halvtimme senare beslutade sig bombteknikerna för att plocka ut påsen ur bussen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!