Pojke blev skolans lucia

10 december 2014 16:12

– Jag tyckte att det skulle vara coolt att få stå längst fram med riktiga ljus i håret. Därför anmälde jag mig som frivillig, säger Felix Svensson som är 10 år och gillar att sjunga.

Redan för två år sedan började Nåntunaskolan tillåta pojkar att anmäla sig som luciakandidater. De första två åren anmälde sig en pojke per år, men i år var det lika många pojkar som flickor i klass 4 som ville bli lucia.

– Och i år föll lotten för första gången på en pojke. Att fler pojkar anmälde sig i år tror jag beror på att det ligger i tidens anda, att det är mer accepterat nu, säger Jennie Mattsson, en av de lärare som arrangerar skolans luciafirande.

Hon säger att det är självklart för dem att luciatiteln ska lottas ut. På Nåntunaskolan har man använt lottdragning istället för omröstning sedan skolan öppnade för 18–19 år sedan.

– Att eleverna ska välja någon strider helt mot tanken att alla ska vara lika värda. Det är som omvänd mobbning nästan. För oss är det självklart att lotta bland eleverna, säger Jennie Mattson som uppger att de varje år har två lucior och att lotten även föll på en flicka, Linn Stening, eftersom skolan har två luciaframträdanden.

Annars verkar det vara ovanligt med killar som lucia i Sverige och det finns ett visst motstånd på vissa håll. I en skola i Ödeshög i Östergötland lät man i år för första gången också en pojke bli lucia genom lottning. Men till skillnad mot i Uppsala blev många föräldrar upprörda.

– Snart blev det svettigt. Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp, berättar lärare Anna Wissman, för tidningen Corren.

Jennie Mattsson, på Nåntunaskolan, tror att det handlar om att vi har svårt att ändra oss snabbt, när det gäller invanda traditioner, men tycker att det känns bra i dag när man tittar på luciatåget och deras justering av traditionen. Hon känner att de har gjort rätt.

Och varken föräldrar eller barn på Nåntunaskolan har hört av sig med synpunkter.

– Tvärtom har jag bara fått en positiv synpunkt från en mormor, säger Jennie Mattsson.

Även Felix Svensson intygar att många verkar glada.

– Jag har inte fått några taskiga kommentarer. Alla i klassen verkar tycka att det är kul att vår klass får den första killen som blir lucia på skolan. Det visar att alla är lika mycket värda och att alla får göra vad de vill, så länge det inte skadar någon annan, säger Felix Svensson.

Lars Romanus, chef över grundskolorna i Uppsala kommun, säger att det kan vara känsligt hur man väljer lucia i varje skola och att lottning därför kan vara ett fungerande sätt att göra valet.

– Det var väl modigt av eleverna på Nåntunaskolan att alla som vill bli lucia får vara med vid lottningen och vi har inga synpunkter på det. Det är klart att det kan uppfattas som lite udda att en pojke blir lucia, men för oss är det helt okej, säger Lars Romanus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom