På Solstugan slipper barnen gifter

Man kan lukta om en leksak är giftig. Det säger barnen på Solstugans förskola – Uppsalas kanske mest giftfria förskola.

25 juni 2014 12:01

Bordet som barnen sitter och ritar runt är klätt i blårutig vaxduk. Fast det är inte en vanlig vaxduk, utan en akrylatbelagd bomullsväv – vanliga vaxdukar innehåller nämligen ofta PVC som kan vara hormonstörande. Tuschpennorna som de ritar hästar och träd med har ersatt de tidigare pennorna som innehöll lösningsmedel.

– Man kan lukta om en leksak är giftig. Den luktar liksom ... konstigt, säger Ingrid Wissman.

Allt här på Solstugans förskola i Viksta strax utanför Björklinge har gåtts igenom. Nu äter barnen på porslin i stället för på plasttallrikar. De sover på luftmadrasser i stället för skumgummimadrasser och det tryckimpregnerade staketet runt gungorna är nerrivet och ersatt av ett obehandlat trästaket som är okej att stå och suga på medan man väntar på sin tur. För att bara nämna några exempel.

– Det känns väldigt bra att vara på gång. Man har ju sett ganska stora hälsoproblem som kan härledas till mängden kemikalier, allt från cancer till att pubertetsåldrarna går ner. Och man vill ju göra allt för att ens barn inte ska påverkas.

Det säger Sara Overud Wissman som är en av de föräldrar som varit drivande i den långa processen att få den föräldradrivna förskolan så giftfri som möjligt. När de inledde arbetet för två år sedan fanns inte mycket skrivet, utan de fick gå till botten själva och plöja forskningsrapporter och kontakta tillverkare innan den stora utrensningen inleddes. Nu har förskolan en egen policy om allt från inköp av leksaker till hur mat får värmas och städrutiner. Projektet har inte kostat förskolan särskilt mycket enligt Sara Overud Wissman.

– Det är kunskap man behöver. Och tid. Sedan skulle vi ju hemskt gärna byta ut plasmattorna mot linouleumgolv, men det har varit för dyrt.

Personalen på Solstugans förskola säger att det giftfria arbetet gjort att både de och barnen blivit mer medvetna i frågan. Barnen kan till exempel hålla upp något och fråga om det är giftigt, berättar barnskötaren Annica Strand.

– Det finns mer kemikalier än man tror. Och man har ju insett att det inte alls är någon garanti att produkter som riktar sig till barn och förskolor är bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!