"Överraskande och kul"

Uppsalabon Marta Obminska, riksdagsledamot (M), har utsetts till Årets polack/polska i Sverige av tidningen Nowa Gazeta Polska.

– Jag är överraskad och väldigt glad, säger Marta Obminska.

19 oktober 2015 15:46

Hon får utmärkelsen bland annat för att hon i rollen som riksdagspolitiker ofta betonar sina polska rötter och i olika sammanhang lyfter fram sitt polska ursprung.

– I början på oktober var jag i Bryssel och föreläste för polacker bosatta i olika europeiska länder om bland annat hur jag och min familj integrerades i Sverige, berättar hon.

En av höjdpunkterna i kontakterna med hemlandet inträffade 2013 då hon träffade Lech Walesa, fackföreningsledaren som ledde upproret mot kommunismen i början av 80-talet och som senare blev polsk president och belönades med Nobels fredspris.

36-åriga Marta Obminska kom som femåring med sina föräldrar till Sverige 1984. Elva dagar efter ankomsten föddes Martas lillasyster.

– Mamma var höggravid när vi lämnade Polen som politiska flyktingar, säger Marta Obminska, som är tacksam över att föräldrarna var noga med att hon skulle behålla och utveckla sin polska. Hon försöker nu att göra samma sak med sina barn, tre och fem år gamla.

Familjen tillbringade sitt första år i det nya hemlandet i Oxelösund, därefter gick flyttlasset till Uppsala. Marta Obminska har en jur.kand-examen och är nu inne på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot för Moderaterna. Hon har även varit kommunalråd i Uppsala. Marta Obminska kommer att ta emot priset som Årets polska vid en ceremoni senare i höst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner