Ödehus blev lågornas rov

Tidigt på fredagsmorgonen gick larmet att en ett hus stod i lågor vid Bärbyleden.

10 april 2015 05:35

Klockan 05.18 på fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brinnande byggnad inte långt från Bärbyleden i Gamla Uppsala. Enligt de första uppgifterna skulle det röra sig om en villabrand, men väl på plats kunde det konstateras att det var ett ödehus som stod i lågor.

- Det är ett före detta bostadshus, men det är så slitet att ingen bor där numera. Ägarna bor intill, berättar Tommy Karlsson, länsvakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

Ingen person ska ha kommit till skada, men det stod tidigt klart att ödehuset skulle skatta åt förgängelsen. Det gjorde även en gammal intilliggande lada.

- Det är övertänt så vi låter byggnaden brinna ned och koncentrerar oss på att elden inte ska sprida sig till andra byggnader, säger operatören vid Storstockholms räddningscentral.

Strax efter klockan halv sju meddelade räddningstjämsten att det inte längre fanns någon risk för sprindning till andra byggnader, men släckningsarbetet beräknades pågå ytterligare tre timmar.

Det är ännu oklart hur branden startade, men polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Det finns dock ingen misstänkt. En teknisk undersökning kommer att utföras när brandresterna har svalnat.

Klockan 08 på fredagen meddelade Storstockholms räddningscentral att eftersläckningsarbetet fortfarande pågick.

- Vi är kvar på platsen en tid till, säger Ulf Larsson, ledningsoperatör.

- Huset är totalförstört. Taket och väggarna har rasat in.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!