Nytt hopp för familjen Ahmadi

Utvisningshotade Uppsalafamiljen Ahmadis hopp står nu till att Migrationsverket räknat fel på pappan Mehdis lön. Samtidigt fortsätter föräldrarna att hungerstrejka.

23 juni 1916 11:51

I dag avslöjade SVT Uppsala att Migrationsverket kan ha räknat fel på pappan Mehdi Ahmadis lön. Enligt fackförbundet Handels har Migrationsverket tittat på ett urmakaravtal i stället för det detaljhandelsavtal som facket använder sig av när de tecknar kollektivavtal. Om det stämmer har Mehdi Ahmadi inte tjänat under kollektivavtalet de senaste åren, vilket Migrationsverket hävdar och som ligger till grund för utvisningsbeslutet.

– I ansökningshandlarna från 2015 så står det att han är urmakare och det är kanske det som förvirrat. Men Handels har inget urmakaravtal längre och då ska arbetsgivaren inte sätta en urmakarlön. Utifrån detaljhandelsavtalet uppfyller mannen rätt lön, säger Mats Hedgren, ombudsman på Handels i Uppsala, till UNT.

LÄS MER: Familjen hungerstrejkar efter beslutet

För en vecka sedan kom beskedet från migrationsdomstolen att familjen Ahmadi ska utvisas till Iran. Migrationsdomstolens beslut går att överklaga till migrationsöverdomstolen och familjens advokat Henrik Stolare säger till UNT att de nya uppgifterna från facket förändrar spelplanen fullständigt.

– Målet i migrationsdomstolen har helt enkelt baserats på fel grunder. På måndag kommer jag att kontakta Migrationsverkets ombud för att diskutera hur vi ska gå vidare, säger Henrik Stolare som tycker att hela situationen är "beklämmande" och att den ställer flera frågor om hur det har kunnat bli så här.

– Familjen mår självklart inte bra, det som hänt är en katastrof för dem. De genomgår ett väldigt lidande och jag har försökt få dem att inte hungerstrejka. Det facket nu säger borde Migrationsverket kunnat utgå ifrån från början.

Familjen Ahmadi har bott, jobbat och gått i skolan i Sverige i över fyra år. Mehdi Ahmadi jobbar i en klockbutik på Brantings torg i Sala Backe och kampen för att få stanna i har pågått sedan december 2015 då han fick avslag på ett förnyat arbetstillstånd eftersom hans månadsön periodvis legat 180 kronor under nivån i kollektivavtalet.

Att han den resterande tiden har tjänat över nivån i kollektivavtalet kunde Migrationsverket inte ta hänsyn till. Familjen överklagade och tog ärendet vidare till migrationsdomstolen som alltså gick på Migrationsverkets linje.

LÄS MER: Utvisas på grund av lönemiss

LÄS MER: Arbetsgivaren: "Jag har gjort fel"

Dagen efter utvisningsbeslutet bestämde sig föräldrarna för att inleda sin hungerstrejk och de har nu inte ätit på sju dagar. Enligt sonen Hesam Ahmadi mår föräldrarna mycket dåligt.

– De mår inte så bra nu, de är väldigt sjuka, säger han till SVT.

Henrik Stolare anser nu att chansen ökar för att migrationsöverdomstolen ska bevilja prövningstillstånd. Enligt honom kan familjen stanna i Sverige tills migrationsöverdomstolen gett sitt slutgiltiga besked.

Migrationsverket uppger för UNT att man inte kan ändra sitt beslut eftersom det är överprövat av migrationsdomstolen. Man säger också att om migrationsdomstolen bedömer att de nya uppgifterna är att betrakta som ett överklagande av deras dom, kommer det att överlämnas till migrationsöverdomstolen.

Fakta Arbetstillstånd

En del av kraven för att få arbetstillstånd är att ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor och lön som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

Dessutom ska man ha blivit erbjuden ett arbete i sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

Arbetsgivaren ska också ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring vid påbörjad anställning.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!