"Nyanlända bakom övergrepp"

Under 2015 polisanmäldes sju fall av sexuella ofredanden mot barn på Fyrishov. Enligt Fyrishov är gärningsmännen nyanlända tonårspojkar, vilket också polisen delvis bekräftar. Men socialtjänsten har inte fått in några ärenden.

18 januari 2016 14:41

Under 2015 finns enligt Fyrishov sju polisanmälda fall av sexuellt ofredande mot barn begångna inne på badet, merparten under andra halvåret. I helgen inträffade ytterligare två fall.

– Självklart ser vi jätteallvarligt på alla de här fallen. Det har ibland handlat om flera pojkar som samtidigt ger sig på en tjej, säger Kent Eriksson som är driftschef på Fyrishov.

Läs mer: Fler fall av sexuellt ofredande

Nya uppgifter om sexuella ofredanden på Fyrishov

Flicka sexuellt ofredad på badhus

 

Vid flera tillfällen har barnen som blivit ofredade varit i tioårsåldern. Oftast har de drabbade barnen berättat för badvakter vad de varit med om, men vid något tillfälle är det en badvakt som bevittnat hur barn blivit tafsade på. När ett fall uppdagats har Fyrishov sedan larmat polisen som kommit och gripit den eller de misstänkta.

Fyrishov ser ett mönster i att gärningsmännen varit nyanlända tonårspojkar som inte kan svenska. I augusti skärpte Fyrishov sin bevakning med extra väktare på grund av händelserna. Badvakterna har också fått skärpta övervakningsinstruktioner.

– Vi gör vad vi kan för att försvåra för dem som är ute efter detta. Vi kan läsa av och se situationer, men vi kan ju inte vara överallt.

Kent Eriksson tycker att det är viktigt att detta kommer fram för att man ska komma åt problemet.

– De som är nyanlända behöver få information om vad man får göra och inte. Men det är jätteviktigt att tillägga att vi har massor av ungdomar i den här gruppen som sköter sig jättebra.

Polisen bekräftar att man har ett antal polisanmälda fall där ensamkommande flyktingungdomar är misstänkta för sexuellt ofredande på Fyrishov. Alla brott som begås av minderåriga ska rapporteras till socialtjänsten – men socialtjänsten i Uppsala kommun uppger att man inte fått in någon polisanmälan vad gäller detta.

Till det kan finnas naturliga förklaringar, säger Magnus Westergren som är gruppchef och ställföreträdande chef för lokalpolisområdet Uppsala Knivsta.

– Det kan vara så att det inte är Uppsala kommun som placerat de här ungdomarna, utan att det är en annan kommun. Men om det är så i de här fallen vet jag inte.

RFSU föreslog häromdagen att ensamkommande flyktingpojkar ska få sex- och samlevnadsundervisning. Och i Karlstad har kommunen redan beslutat att alla HVB-hem ska utbilda ensamkommande om sex, samlevnad och samhällets normer eftersom man sett att kulturkrockarna kan bli stora.

Har Uppsala kommun sådana planer?

– Nej, inte i nuläget. Vi litar på att de hem där ungdomarna placeras tar ansvar för att tala om normer, säger Johan Edlund, strateg på socialförvaltningen i Uppsala.

Får de ensamkommande det mottagande de behöver?

– Individuella behovsbedömningar görs i varje enskilt fall. Får vi in en polisanmälan gör vi en vidare bedömning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow