Nu leds kyrkan av en kvinna

– Låt oss be. Gud är större.

Det var de första ord Antje Jackelén yttrade som nytillsatt och historisk ärkebiskop.

13 juni 2014 10:43

Klockan elva på söndagsförmiddagen inleddes mottagningsgudstjänsten för Antje Jackelén i Uppsala domkyrka. Några minuter efter att ljudet från kyrkklockorna klingat ut inträdde Antje Jackelén i katedralen i en procession där bland andra hennes företrädare Anders Wejryd tågade.

Längst fram i kyrkorummet satt Kungen, Drottningen och Kronprinsessan Victoria, ivrigt fotograferade av den samlade presskåren.

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, ledde ceremonin vid altaret där han tog emot den blivande ärkebiskopen för Svenska kyrkan.

Den högtidliga stämningen till trots tilltalades hon vid förnamn.

– Biskop Antje, vi har sett fram emot denna dag med glädje och förväntan. Vi hälsar dig i Jesu Kristi namn, löd Ragnar Persenius ord.

Han räckte över kräklan, ärkebiskopens stav, till Antje Jackelén. Han skulle sedan träda biskopskorset med halsband över hennes huvud men kedjan fastnade i hennes hatt. Det fick Antje Jackelén att le glatt varefter hon tog av sig huvudbonaden så att ceremonin kunde fullbordas.

Därmed hade Svenska kyrkan fått sin första kvinnliga ärkebiskop och hon tog själv över ledningen för resten av gudstjänsten.

– Svenska kyrkan har i det här fallet gått före politiken när det gäller val av en kvinnlig ledare till den högsta posten. Det är ett spännande och viktigt uttryck för att kvinnor med all rätt har tagit större plats i vårt samhälle.

Det sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) som representerade regeringen vid utnämningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters