Musikprojekt där hela familjen får delta

Mammor, pappor, mor- och farföräldrar. Alla är de välkomna till musikprojektet El Sistemas familjeträffar i Stenhagen.

16 september 2015 17:18

Den här kvällen har ett tjugotal föräldrar följt med sina barn till Stenhagens kultur och bildningscenter. Förskoleklasserna i stadsdelen får besök av musikpedagogerna tre timmar i veckan och på torsdagar bjuds hela familjerna in.

– Föräldrarna ska få följa med mig och lära sig att dirigera. Ni barn kan ju redan det, säger pedagogen Peter Boivie riktat till sexåringarna.

Till ett stycke av Vivaldi får föräldrarna öva på att slå i takt med musiken. Efter en kort kurs, knappt tio minuter, ska de stå på scen inför sina barn.

Greta Hogstad är på El Sistema för första gången tillsammans med dottern Silje.

– Jag hoppas det går bra, man får fokusera på fyrtakten, säger hon.

Också Siljes mormor Inga Lill Ek har följt med.

– Andra föräldrar sa att det där måste ni gå på. Det är kul att en pedagogik som inriktar sig på barnens kreativa sida integreras i det vanliga skolarbetet, säger Greta Hogstad.

– Sedan tror jag att barnen tycker att det är roligt att se de vuxna uppträda, säger Inga Lill Ek.

Och visst hörs en del fniss från den sexåriga publiken, särskilt när föräldrarna uppmanas att improvisera och gestalta känslorna i musiken.

Att våga är ett av ledorden som pedagogerna jobbar med.

– Jag tror man växer som både barn och vuxen när man ser att de vuxna också får framträda, att de vågar fast man kan känna sig lite utlämnad, säger projektledaren Markus Ahlberg.

I projektet får Stenhagens förskoleklasser träffa pedagogerna flera gånger i veckan. Genom sång, rörelser och lekar lär de sig om musik, respekt och att lyssna på varandra.

– Jag tror att projektet kommer att bidra mycket till gruppernas sammanhållning, säger Alper Yilmaz, rektor för Östra och Västra Stenhagenskolan.

Så småningom börjar barnen spela instrument och får besök av yrkesmusiker, första gången blir den 30 september när barnen träffar Kammarorkestern på UKK.

– Själva tanken är att barn och vuxna får mötas. Vi vill väcka intresset för orkestermusik och klassisk musik, säger Markus Ahlberg.

Kulturnämnden har beslutat att starta en kulturskola i Uppsala kommun från nästa höst, där barnen kan ta del av aktiviteter som till exempel teater, dans och musik.

Hur kulturskolan ska se ut är ännu inte bestämt. Därför har kommunen startat tre pilotprojekt på olika platser i kommunen, varav El Sistema i Stenhagen är ett. Erfarenheterna därifrån kommer sedan att tas med i utvecklingen av kulturskolan.

<p>Fakta El Sistema</p>

El Sistema utvecklades på 1970-talet i Venezuela och använder enligt sin hemsida musiken som verktyg för social och mänsklig utveckling.

Familjerna bjuds in för att ta del av och följa barnens utveckling.

Projektet finns även i andra svenska kommuner som Borlänge, Göteborg och Motala.

En viktig del är samarbete med professionella körer och orkestrar. I Uppsala kommer El Sistema få besök av Linnékvintetten, Kammarsolisterna och Trio X.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!