Morgondagens schackstjärnor möttes

Under höstlovet har Uppsalas elitsatsande ungdomar tävlat mot internationellt motstånd i årets starkaste turnering.

2 november 2016 19:46

I går avslutades juniortävlingen Uppsala Young Champions som för tredje året i rad arrangeras av Uppsala skolschacksällskap, USSS.

Idén bakom turneringen är att Uppsalas schackungdomar ska få mäta sina krafter mot både internationellt motstånd och Sveriges bästa juniorer.

– Vi har medvetet bjudit in bättre spelare eftersom syftet är att möta tuffare motståndare än normalt, säger föreningens ordförande Carl Fredrik Johansson.

Den nio ronder långa tävlingen har pågått sedan i fredags och på onsdagseftermiddagen var det en del möra tävlanden som möttes på Uppsala schackcentrum.

– Det känns skönt att det är snart är över, jag är otroligt trött. Men det ska bli spännande att se vad som händer nu, säger hemmaspelaren William Cardenas strax innan den avslutande ronden ska starta.

Inför det sista mötet låg William Cardenas bäst till av Uppsalaspelarna, på en nionde plats.

– Schack är väldigt utmanande och krävande. Jag har hållit på med många idrotter, och har alltid gillat att tävla, men det speciella med den här sporten är att det finns så många möjligheter. Mentalt är det mycket jobbigare och det gillar jag, säger William Cardenas, som avslutade turneringen på en delad fjärdeplats.

För att klara av att hålla skärpan genom en hel tävling krävs att spelarna är bra tränade. Enligt Carl Fredrik Johansson är tiden förbi när det var ”gamla män med skägg” som dominerade vid brädena.

– I nionde ronden och fjärde timmen måste man hålla sitt fokus på topp. Det är viktigt att vara pigg, annars förlorar man, säger Carl Fredrik Johansson.

Till och med fredag ordnar USSS även höstlovsschack, för alla som är intresserade, på Kvarngärdesskolan i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Linderoth