Momskrav hotar ideell verksamhet

Ideella second hand-affärer kan snart tvingas betala moms på sin försäljning. Ett krav som riskerar att drabba både butikerna och deras sociala arbete.

16 december 2014 14:08

Skatteverket har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året kommit fram till att andrahandsbutiker konkurrerar med kommersiell handel och därför ska beläggas med 25-procentig moms. Detta krav riskerar att slå hårt mot organisationer som Röda Korset, Stadsmissionen och Myrorna.

– Vi har ju varit momsbefriade fram tills nu, så detta skulle drabba oss väldigt hårt. Vårt stöd till Frälsningsarméns sociala verksamhet kommer att minska om vi tvingas stänga butiker, säger Anna Cleve, butikschef på Myrorna i Uppsala.

Hon tycker att det är ologiskt att försäljning av skänkta varor ska beskattas, då pengarna – till skillnad från i kommersiell handel – inte hamnar i egen ficka utan kommer utsatta människor till gagn.

– Vi ser vad våra pengar går till – stödboende för ungdomar, julklappar, matkassar och varma kläder till hemlösa. Det är många som blir drabbade av momskravet, inte bara vi i butiken.

Momskravet kommer vara undantaget de affärer vars personalstyrka till största del består av volontärer, eller de som har öppet mindre än 24 timmar per vecka.

På Myrorna, Röda korset och Stadsmissionen erbjuds arbetsträning och sysselsättning för människor som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Viktiga placeringar som nu riskerar att försvinna.

– Kravet från kommunen är att man ska kunna erbjuda arbetsträningsplatser om minst 40 timmar i veckan. Om vi bara kan ha öppet 24 timmar kommer vi inte längre kunna tillhandahålla arbetsträningsplatser – det blir ett moment 22, säger Månika Lindahl Tapper, butiksansföreståndare på Stadsmissionen.

Hon lyfter också fram miljöaspekten. Enbart på Stadsmissionen i Uppsala hanterar de mellan 500 kg till 1 ton textilier i veckan.

– Vi tar ju hand om det som folk tycker är sopor. Det vi inte kan sälja gör vi om och skänker till Mikaelsgården. Det är ett jättestort miljö- och välgörenhetsarbete vi gör.

Från politiskt håll har kritiska röster väckts mot skatteverkets beslut. Riksdagsledamot Cecilia Widegren (M) har lämnat in en riksdagsmotion för att stoppa momsbeskattningen. Om momskravet lyckas hävas återstår att se.

– Om vi ska betala 25 procent i moms kommer hela vår vinst att raderas. Det kommer att leda till negativa konsekvenser för socialt utsatta människor i Uppsala, säger Månika Lindahl Tapper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!