Moderaterna anklagas bryta mot vallagen

Med EU-valsaffischer utanför stadsbiblioteket anklagas nu Moderaterna för att bryta mot vallagen. Men kritikerna är ute och cyklar, anser partiets valsamordnare.

21 maj 2014 09:49

Genom att affischera precis utanför Stadshuset och Stadsbiblioteket anklagas Moderaterna i Uppsala för att bryta mot regler om politisk propaganda i närheten av vallokaler.

– Det är ohederligt att sätta affischer så nära vallokaler. De ska vara fredade mot politisk propaganda, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd.

I vallagen står bland annat att det "på ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta" inte får förekomma propaganda som syftar till att påverka väljarna.

– Vi anser inte att det är lämpligt. Om alla partier skulle ha såna här skyltar så ser man ju orimligheten i det hela, säger Key Lundegård (M), valnämndens ordförande i Uppsala, och alltså själv också moderat.

Men Johan Rendel, Moderaternas valsamordnare, håller inte med om att partiet bryter mot några regler.

– Jag har förstått av yngre medarbetare att folk påstår att det skulle strida mot några regler, men de är ute och cyklar, säger han.

Han menar att det är på samma vis med affischering som med valsedelsutdelare på valdagen.

– Då står man ju där med band där partinamnet står. Affischerna ska vara på behörigt avstånd, och de reglerna uppfyller vi.

Men Key Lundegård håller inte med.

– Det enda man tillåter är valsedelsutdelare, men de ska ju bara föra över valsedlar, inte föra någon propaganda. Valförrättare får inte ha några politiska symboler, det är ju myndighetsutövning, säger han.

I slutet av förra veckan bad valnämnden därför Moderaterna att flytta skyltarna, vilket de också gjorde.

– Utanför Stadshuset flyttades den en stolpe bort, och det är väl på gränsen, säger Key Lundegård.

Utanför biblioteket står den däremot kvar, och Johan Rendel menar att partiet inte gör något fel.

– Det var en glasvägg där. Hade det varit en tegelvägg hade vi uppfyllt kraven, men nu kunde man se det rakt igenom. För att det inte skulle bli diskussion flyttade jag den längre bort. Jag visste inte var i Stadshuset som röstningen pågick.

Samtidigt är det vallokalerna som är själva anledningen till att gatupratare ställdes där de gjorde.

– Det är där flest förtidsröstar, säger Johan Rendel.

Det är oklart om partiet bryter mot någon regel efter att ha flyttat skylten längre bort från vallokalen, eftersom det inte preciseras hur nära vallokalen affischeringsförbudet gäller.

– Avståndet är en tolkningsfråga. Men ser man på praxis är det högst olämplig att ha valskyltar alldeles utanför vallokaler, säger Torkel Winblad, kommunjurist.

Av tradition får valsedlar delas ut på valdagar i anslutning till vallokaler.

– Men det gäller inte annan politisk propaganda, säger han.

Under onsdagseftermiddagen beslöt Moderaterna i Uppsala att plocka bort affischerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!