Misshandlades av nazister

I somras blev Anders Henriksson misshandlad mitt i centrala Uppsala efter att han stannat och ifrågasatt nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

18 december 2013 10:27

Nu berättar han för första gången om händelsen, och hoten som följde.

"Bråk under nynazistisk demonstration", gick det att läsa på unt.se den 10 augusti i år. En förbipasserande man hade blivit misshandlad av ett femtontal personer från den nazistiska rörelsen Svenska motståndsrörelsen (SMR), som stått på platsen i ett par timmar och delat ut flygblad till förbipasserande.

Mannen som blev misshandlad var Anders Henriksson, som skulle gå och fika på stan med en väninna och sambon Anna Lagerqvist, som för övrigt är nominerad till Läsarnas upplänning.

– De kom fram till mig och gav mig ett flygblad. Jag tog det, och rev sönder det för att markera mot den smörja som stod där. Då började alla gå emot mig, säger han och visar platsen där det hela inträffade för lite drygt fyra månader sedan.

SMR-medlemmarna, som hade flaggor, sköldar och tandskydd med sig, började diskutera med Anders Henriksson.

– Det blev jätteobehagligt på en gång. Men det var ändå en diskussion, inget mer. De började då filma oss, och vår kompis bad dem att sluta med det. Hon satte upp handen framför kameran, då slår någon till hennes hand och måttar ett slag mot henne. Jag ställer mig då i vägen för slaget, vilket de tolkar som att jag har blivit aggressiv. Sedan hoppar de på mig, berättar Anders Henriksson.

Det hela slutade med ett stort, blödande sår i huvudet för Anders Henriksson som fick flertalet sparkar och slag, med både nävar och flaggspetsar, riktade mot sig innan två poliser kunde ingripa.

Polisen fick mycket kritik efteråt för att de inte hade mer bemanning på plats under demonstrationen, som saknade tillstånd.

Förundersökning om misshandel och ofredande pågår ännu, efter misshandeln, enligt polisen. Dock finns inte några formellt misstänkta.

– Vittnen har inte kommit till förhör, och utan vittnen och utpekanden kan det bli väldigt knepigt att lösa en sådan här historia, säger Christer Nordström, presstalesperson på polisen.

Paret Anders Henriksson och Anna Lagerqvist är och har varit aktiva i syndikaliströrelsen, framför allt fackligt.

– Men det här som hände handlar inte om det, säger Anders Henriksson. Det handlar om civilkurage, och att man ska stå upp för sina medmänniskor. Det är klart att det är lättare att ignorera, men man måste ifrågasätta de felaktigheter som de sprider.

Efter händelsen i centrala Uppsala tidigare i år har hot på internet riktats mot Anders Henriksson och hans familj.

– Det är obehagligt, framför allt när de har lagt ut familjens adress. Men vad ska man göra? I början lät jag inte barnen öppna dörren och så, men det går inte att låta det hindra ens liv, säger han.

Trots hoten ångrar han sig inte.

– Jag hade gjort samma sak i dag. Jag kan inte låta nazister slå en medmänniska utan att gå emellan, säger han.

Detta har hänt

Lördagen den 10 augusti i år blev Anders Henriksson nedslagen utanför S:t Persgallerian i Uppsala av medlemmar i Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Svenska motståndsrörelsen (SMR) grundades 1997 och är, enligt Expo Skola, Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

SMR blev mycket uppmärksammat under veckan då de tog på sig ansvaret för attacken mot en anti-rasistisk demonstration i Kärrtorp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!