Mehmet Kaplan - MP eller AKP?

Mehmet Kaplan har starkare band till det turkiska maktpartiet AKP än vad han har till Miljöpartiet. Det skriver journalisten Kurdo Baksi i en debattartikel som publiceras i UNT på fredag.

21 april 1916 19:02

”En snabb titt på Mehmet Kaplans ställningstaganden och åsikter i mediearkivet visar att han har mer gemensamt med Erdogans AKP än med Miljöpartiet", skriver journalisten och miljöpartisten Kurdo Baksi i en debattartikel som publiceras på fredag.

LÄS MER: "Kurdo Baksi: Gäller MP eller AKP?"

Du hävdar alltså att Kaplan är mer lojal mot Erdogan och AKP, än med Stefan Löfven och Sverige. Vad har du för belägg för de här uppgifterna?

– Om man studerar hans handlingar, gärningar, artiklar och påståenden så är det ganska tydligt att han arbetat mer för AKP än för Miljöpartiet, säger Kurdo Baksi.

Baksi skriver även att Kaplan har starka band med den islamistiska rörelsen Iskenderpasa cemaati (Iskendarpasa-rörelsen), vars ledare bildat en lokalavdelning med MP-politkern Rafet Candemir, som i sin tur presenterats som Kaplans talesman i turkiska medier. Du skriver att du fick ett första tips om detta från en ansedd religiös ledare i Istanbul. Hur säker bedömer du att han är som källa?

– Det samtalet varade bara i några minuter och källan visade bara vägen. Efter 72 timmars research kunde jag bekräfta hans påstående.

Hur reagerade du när du fick reda på detta?

– Jag blev chockerad och oerhört ledsen. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att Kaplan var så aktiv i AKP.

Du är själv aktiv i Miljöpartiet, som har hamnat i rejält blåsväder. Hur ska Miljöpartiet agera för att komma på fötter igen?

– Miljöpartiet ska aldrig svika sina värderingar när det gäller mänskliga rättigheter. Och i framtiden bör de ha bättre koll på sina statsråd, det är ju bara att googla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson