Medeltida kamp i Fyrishov

Kampsportare med historiskt intresse samlas i helgen i Fyrishov. Här kämpar man med svärd och bucklare samt långsvärd på äkta medeltida manér.

6 mars 2015 11:41

– Vi följer historiska manualer från den tiden då fäktningen och kampsport var en naturlig överlevnadskunskap, säger Erik Sundberg, kassör i Uppsala historiska fäktskola.

Vasakampen är en årlig tilldragelse med både workshop och tävlingar. Deltagarna kommer från alla de nordiska länderna samt Tyskland.

I dag finns några hundra utövare i Sverige. Enligt Erik Sundberg har intresset för historisk kampsport, eller HEMA, Historical European Martial Arts, som det heter officiellt, ökat de senaste 15–20 åren. För utövarna ligger ofta ett historiskt intresse i botten. Men på senare år har man också börjat ta det på allvar mer som en idrott. Via Budo- och kampsportförbundet är man nu en del av Riksidrottsförbundet.

Vid tävlingarna handlar det om att få in en träff med de hårda svärden. Matchen bryts av domaren, som särar på deltagarna med en lång träkäpp, när någon får in en träff. Och hela matchen innehåller fyra–fem "dödliga" utväxlingar av slag, stick eller hugg.

Utövarna har ganska mycket skydd på sig, men man får räkna med att det kan göra ont.

– Det blir en del blåmärken, säger Erik Sundberg, som själv tävlar i långsvärd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer