Marwin mindes minst sagt mest

Uppsalastudenten Marwin Wallonius mindes mest när SM i minne avgjordes i helgen. Två världsrekord gav guld och den regerande världsmästaren fick se sig besegrad.

28 oktober 2015 15:56

Tänk dig att du får 15 minuter på dig att memorera 1000 siffror, känns det omöjligt? Det var precis vad Marwin Wallonius ägnade sig åt på helgens tävlingar i SM i minne. Länge såg det dock ut som att Uppsalastudenten skulle misslyckas och i sista minuten hade han nio siffror fel. Ett misstag som han dock kom på och hann rätta till, vilket innebar att han slog nytt världsrekord med 1071 siffror memorerade i rätt ordning.

Det var en rafflande sista minut, eller hur?

– Nej, jag vet inte om det var det. Jag hade glömt nio siffror så då blev resten förskjutet. Men det rättade jag ju till sen, jag skulle säga att jag hade koll.

Utöver världsrekordet i siffror så lyckades han även memorera 542 abstrakta bilder på samma tid vilket resulterade i ytterligare ett världsrekord.

Marwin Wallonius berättar att han faktiskt inte hade så höga förväntningar på sig själv inför helgens tävlingar.

– Jag brukar inte prestera så bra på tävling. Men all träning verkar ha gett resultat, så den här gången räckte det till seger trots att jag inte presterade på topp i de olika grenarna.

Två världsrekord - hur känns det?

– Det känns bra, men det känns faktiskt ännu roligare att vinna över Jonas von Essen. Jag har jagat honom i tre år, och alltid legat bakom honom, men nu äntligen tog jag segern.

Den stora favoriten och tvåfaldige regerande världsmästaren Jonas von Essen fick nöja sig med en bronspeng i årets SM. Silver gick nämligen för andra året i rad till Yanjaa Altasuh, som även hon slog ett världsrekord, i att minnas namn.

I och med detta har alla svenskar i minneslandslaget slagit världsrekord i minne, vilket bådar gott inför VM i Kina senare i år då Sverige ska försvara guldet.

Hur kommer du att träna inför VM?

– Jag fortsätter som jag har gjort hitintills. Grenarna där är lika, men man sitter längre tid och ska memorera mer. Man behöver alltså ökad uthållighet. Jag har ingen VM-titel än men jag tror nog att jag har goda chanser i år.

Minnesrekord Nya svenska rekord i minne Nya världsrekord i minne

105 ord memorerade på 5 minuter, MarwinWallonius

1029 binära tal (ettor och nollor, 110101000100...) memorerade på fem minuter, MarwinWallonius

73 namn memorerade på fem minuter, YanjaaAltantuya

424 siffror memorerade på 5 minuter, MarwinWallonius

1071 siffror memorerade på 15 minuter, MarwinWallonius.

542 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter, MarwinWallonius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson Joanna Korbutiak