Märsta-Belkaid kan ha haft ledande roll

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid, som tidigare bott i Märsta, ska ha haft en ledande roll i attackerna i Paris och inför Brysseldåden. Det rapporterar SvD på torsdagen.

24 mars 1916 18:24

UNT har tidigare rapporterat att Mohamed Belkaid, den misstänkte terroristen som dödades av belgisk polis vid ett tillslag mot misstänkta personer med koppling till terrorgruppen IS, har bott i Märsta. Han har tidigare dömts för ett flertal mindre brott, bland annat för stölder och för att ha burit kniv på ett Ikeavaruhus.

LÄS MER: Dödad terrorist bodde i Märsta

I går rapporterade UNT att det finns flera terrorspår som leder till Märsta. En av de terrorister som tros ligga bakom tisdagens sprängningar i Bryssel har nämligen kopplingar till Mohamed Belkaid.

LÄS MER: Spår efter terrordåd leder till Märsta

Enligt SvD finns uppgifter som pekar på att Belkaid hade en central roll i Parisattackerna och inför attackerna i Bryssel.

"Uppgifter gör nu även gällande att Belkaid hade den ledande rollen inför attackerna i Bryssel innan han dog. Amerikanska CNN citerar belgiska säkerhetskällor som menar att Belkaid troligen även var befälhavare för IS terrorcell som utförde attacken i Paris", skriver SvD.

Säkerhetspolisen i Sverige har dock inte kunnat bekräfta uppgifterna för SvD. På frågan: Hade Belkaid kontakt med terrorgruppen från Sverige innan han åkte?, svarar Säpos pressekreterare Fredrik Mider i ett mejl till SvD.

"Vi går ytterst sällan in på uppgifter om enskilda personer. Som vi har sagt tidigare: den information vi kan ha i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Vi överlåter till dem att göra bedömningen om vilken information som kan lämnas med hänsyn till den pågående polisutredningen".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem