Männens bostad - en stöldcentral

Två män åtalades på tisdagen vid Uppsala tingsrätt, misstänkta för en stöldhärva i miljonklassen ur parkerade bilar.

9 juni 2015 08:58

När polisen slog till mot en lägenhet i Söderfors tidigare i år hittades ett 30-tal bilkonsoler med navigationsutrustning, stereo och annan teknik. Flera av konsolerna kunde kopplas till inbrott i parkerade bilar i Stockholmsområdet. Vid husrannsakningar på fler platser hittades ytterligare ett antal stulna konsoler. Gärningsmännen har specialiserat sig på bilar av märkena Volkswagen och Skoda.

Bostaden i Söderfors misstänks ha fungerat som central för stulna konsoler, där de förpackats och sänts vidare till Rumänien. Flera män har suttit frihetsberövade, misstänkta för inblandning i härvan. Två av dem åtalas nu för befattning med totalt ett 70-tal stulna bilkonsoler. En 32-årig man greps på bar gärning när han försökte stjäla en konsol ur en bil i Stockholmstrakten i slutet av mars. En annan man har tidigare dömts för stöldbrott i mindre omfattning, men mot övriga har bevisen inte räckt för att väcka åtal.

– Vi har haft samarbete med rumänsk polis, som visat att det skickats 25 konsoler till Rumänien. Några har dessutom tagits i beslag innan de sänts i väg. Värdet är mellan 30 000 och 35 000 kronor för varje konsol, säger kammaråklagare Elin Blank, som lett förundersökningen.

På tisdagen åtalades de två männen för grovt häleri med de stulna konsolerna samt annat stöldgods, bland annat smycken och klockor. En av männen åtalas också för inbrott i en bostad på Väktargatan i Uppsala i början av året. Bland bevisningen finns bland annat fingeravtryck från männen som hittats på stulna konsoler.

I ett 15-tal fall åtalas männen för att själva ha utfört stölderna av konsoler ur bilar. Det gäller de fall där polis kunnat spåra männens mobiler till det område och det tillfälle då stölderna skett. Den 32-årige mannen erkänner stöldförsöket då han greps på bar gärning, men nekar i övrigt, liksom sin kamrat, till att ha tagit någon befattning med stöldgodset eller varit inblandad i stöldhärvan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist