Man befaras ha drunknat i Ekoln

Ett stort sökpådrag sattes in efter en försvunnen skridskoåkare på Ekoln på tisdagskvällen. Efter flera timmar påträffades mannens mössa vid en råk.

6 januari 2015 21:18

Räddningstjänsten larmades om den försvunne skridskoåkaren strax efter klockan fyra på tisdagseftermiddagen. Det var oroliga anhöriga som slog larm, efter att den 69-årige mannen inte kommit tillbaka hem från skridskoturen. Enligt polisen gav han sig ut vid 13-tiden.

En stor sökinsats med polishelikopter, två svävare, som transporterats från Munsö väster om Stockholm, Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten sökte efter 69-åringen, som enligt uppgift från polisen beskrivs som en van skridskoåkare. Sökningarna koncentrerades på området kring Skarholmen och Uppsala Näs.

Väderförhållandena var inte optimala. Polishelikoptern som deltog i sökandet fick avbryta på grund av blåsten.

– Det är fullt med folk på plats. Men det är inte optimalt eftersom det är mörkt och blåser, säger Ulf Larsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

– Det är kallt och mörkt här ute, kommenterade Mats Nordenfeldt, en av sex personer från Sjöräddningssällskapet i Uppsala, som var på plats vid Ekoln vid 18.30-tiden.

Cirka fyra timmar efter att sökinsatsen inletts påträffades en mössa vid en råk i isen, strax norr om Uppsala Näs.

– Anhöriga har identifierat mössan och den tillhör den 69-årige skridskoåkaren, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalpolisen. Lars Blom, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen, säger:

– Vi tror att han gått ned i råken. Råken har dessutom gått ihop nu, så det är ingen öppning där längre.

Strax efter fyndet av mössan trappades sökinsatserna ned och avbröts vid 21.10-tiden.

– Mannen befaras ha drunknat. Under onsdagen kommer ett beslut att tas om hur man går vidare i ärendet, säger Torbjörn Karlsson vid Uppsalapolisen.

Isolyckan vid Ekoln var den tredje i ordningen på tisdagen. Vid 14-tiden gick en person igenom isen vid Skofjärden, mellan Hagbyholm och Granby, i Sigtuna kommun. Personen fick hjälp av andra skridskoåkare att komma upp ur vattnet, och behövde inte uppsöka sjukvård.

En timme tidigare ryckte räddningstjänsten ut till en isolycka vid holmen Gröneborg i Mälaren, söder om Enköping. Även där hade personen, en man, fått hjälp av förbipasserande att ta sig upp ur vaken. Mannen, som enligt uppgift var nedkyld och blödde från ansiktet, fick föras till Akademiska sjukhuset för vård.

Polis, räddningstjänsten och Sjöräddningen varnade på tisdagskvällen för förrädiska isar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!