Maktskifte i Uppsala

Det blir ett maktskifte i Uppsala. Tillsammans får S, MP och V egen majoritet i kommunfullmäktige.

15 september 2014 00:16

Enligt det preliminära resultatet från valnatten får Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans 48,4 procent av rösterna i Uppsala. Det innebär att de tillsammans får 42 av kommunfullmäktiges 81 mandat, alltså en majoritet.

Allianspartierna backar och får tillsammans 39,7 procent av rösterna, vilket ger dem 32 mandat. Sverigedemokraterna ökar från 3,3 procent i valet 2010 till 6,6 procent av rösterna, vilket ger dem 5 mandat. Dessutom kommer ett helt nytt parti in i fullmäktige: Feministiskt initiativ, som tar 2 mandat.

Sammantaget innebär det här att de tre rödgröna partierna har en egen majoritet och att Alliansen hamnar i opposition. Inte ens om Alliansen får stöd från Sverigedemokraterna i vissa frågor, som skett under den gångna mandatperioden, blir de större än de rödgröna.

– Vi har gått framåt ordentligt och det finns en tydlig röd grön majoritet. Så ja, jag känner mig som valets vinnare, säger Marlene Burwick, kommunalråd och socialdemokraterna förstanamn.

Hennes kommunalrådskollega Erik Pelling tror att skolfrågan varit den enskilt viktigaste för väljarna.

– Det är en fråga som engagerar där vi också varit tydliga med flera förslag o mindre grupper i skolan och sociala investeringar, säger han.

Mitt i glädjen ser han med oro på Sverigedemokraternas framgång.

– Jag ser det som en missnöjesyttring. Många tycker att vi andra partier är så lika och att alla vi andra befinner sig i mitten.

Vivianne Macdisi, landstingsråd, upprörs över SD:s framgång.

– Med min syriska bakgrund blir jag bestört. De spelar på människors rädsla. Men jag tror att det är alliansens åtta år vid makten som öppnat för det här. Nu har vi ett ansvar inom Socialdemokratin att vara tydliga med att vårt samhälle bygger på trygghet, ansvar och respekt inför varandra, säger hon.

Även i landstinget blir det maktskifte i Uppsala län. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får enligt det preliminära valresultatet 37 av 71 mandat i landstingsfullmäktige. Sverigedemokraterna fördubblar antalet mandat, från 3 till 6 men får ingen vågmästarroll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!