Lönelyftet sår split mellan Uppsalas lärare

Fyra av tio lärare i Uppsala får höjd lön tack vare statliga satsningen lärarlönelyftet. Sex av tio blir utan. Frågan väcker starka reaktioner på skolorna. "Det här skapar ingen bra stämning" säger läraren Margareta Palm.

Margareta Palm och David Elfversson, lärare på Nannaskolan.

Margareta Palm och David Elfversson, lärare på Nannaskolan.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2016-10-18 07:00

Uppsalas lärare har precis fått, eller får i dagarna, besked om de får ta del av lärarlönelyftet. Totalt kommer cirka 1 000 lärare i Uppsala kommun att få en lönehöjning på mellan 2 000 och 3 500 kronor i månaden. Pengarna är en del av regeringens riktade satsning på tre miljarder kronor per år för att öka lärarlönerna.

Men en majoritet av lärarna, omkring 60 procent, blir utan lönehöjning eftersom det bara är de skickligaste lärarna som ska premieras. Och det är något som upprör. Nannaskolan är en av många skolor där lönelyftet diskuterats lärare emellan.

– Alla tycker att det här är är orättvist. I stället för att bara några får mer lön borde alla få litegrann. Det skapar ingen bra stämning på jobbet när vi ska konkurrera med varandra, säger Margareta Palm, som är lärare på Nannaskolan, där man ännu inte fått besked om vilka som får del av lönelyftet.

Margareta Palm får medhåll av kollegan David Elfversson.

– Det här sår split mellan oss, för det är klart att man jämför sig. Om en kollega tjänar mycket mer än mig trots att jag upplever att vi gör ett likartat jobb så blir man ju förbannad. Det här skapar ett A-lag och ett B-lag, säger han.

Det är rektorerna som fått i uppgift att välja ut lärare. Vissa kriterier är uppsatta; förutom att läraren ska vara behörig ska denne bland annat ha utvecklat undervisningen genom kollegialt lärande och tagit särskilt ansvar för extra komplicerade undervisningssituationer. David Elfversson säger att han tycker att bra lärande ska premieras, men att det nu sker på godtyckliga grunder.

– Det är inte rimligt att tro att rektorn ska kunna ha koll. En rektor har ju tusen andra saker att göra.

Frågan har diskuterats mycket på sociala medier, bland annat om det är rätt att förstelärare som redan har ett lönepåslag på 5 000 kronor får del av lönelyftet och därmed spurtar ifrån ännu mer. Också på UNT:s insändarsida har reformen ifrågasatts. "Om politikerna envisas med att endast höja lönen för vissa så måste vi lärare och rektorer ta ansvar för de som inte premieras genom att se till att de får mindre arbetsbörda och mindre ansvar" skriver till exempel Robin Ritsgard, som är förstelärare på Valsätraskolan och som anser att alla lärare borde fått en löneförhöjning.

På många Uppsalaskolor har lärarna redan fått besked. En av dem är Lundellska skolan. Att bara 40 procent av lärarna kunde få lönelyftet gjorde saken komplicerad, säger Lundellska skolans rektor Rolf Viberg.

– Nu finns det lärare som uppfyller alla kriterier för att få lönelyftet men som ändå inte fått det. Jag har fått göra en noggrann bedömning av vilka som uppfyller kriterierna mest

Hur har reaktionerna varit bland lärarna?

– Många har blivit besvikna, med all rätt. Men jag tycker ändå att det funnits en förståelse och att det varit lugna diskussioner.

Även från fackligt håll hade man helst sett att staten gett ett generellt lönepåslag. Göran Blomberg, vice ordförande i Lärarförbundet i Uppsala, påpekar att lärarlönelyftet ju är en åtgärd som uppkom på grund av att lärare halkat efter i löneutvecklingen jämfört med andra akademiska yrken.

– Vi menar att alla lärare är för dåligt lönesatta utifrån yrkets komplexitet. Så visst har många lärare skäl att känna att det är orättvist att bara vissa får del av lyftet, säger Göran Blomberg.

Men han säger att alternativet hade varit att Uppsala kommun inte sökt pengarna alls.

– Det här är ju ett sätt att höja attraktiviteten i yrket.

Totalt satsar staten 3 miljarder om året på höjda lärarlöner. Det ska ge 60 000 lärare i Sverige högre lön.

Syftet med satsningen är "att öka läraryrkets attraktionskraft och därigenom förbättra resultaten i skolan".

Varje kommun måste ansöka för att ta del av satsningen. Uppsala kommun har fått 50 miljoner kronor att fördela. Pengarna går både till kommunala skolor och friskolor.

Förutom lärare kan också förskollärare och fritidspedagoger få lönehöjning inom lärarlönelyftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om