Livets Ord dementerar hög pension

På fredagen kunde UNT berätta att Ulf och Birgitta Ekman får stora summor av Livets Ord - trots att de har konverterat. Nu dementerar församlingen uppgifterna.

28 november 2014 16:07

Enligt flera källor ska den före detta Livets Ord-ledaren Ulf Ekman få stora summor i pension av församlingen, trots att han förra året valde att konvertera till katolicismen. Tillsammans med sin fru Birgitta skulle Ulf Ekman kunna kvittera ut en ersättning som gör att de varje månad får ut full lön i form av pension och ersättning. Ersättningen skulle gälla livet ut, dock med en nedtrappning efter 75 års ålder. När avtalen nyligen presenterades under ett församlingsmöte var många av medlemmarna kritiska till de kraftiga förmånerna. Flera personer ska också ha valt att lämna församlingen, enligt ett flertal källor.

På fredagseftermiddagen skickade Livets Ord ut ett pressmeddelande där uppgifterna om makarna Ekmans förmåner dementeras. Detta trots att flera medlemmar som UNT har pratat med bekräftar uppgifterna.

"Strax efter sin konvertering i våras valde paret Ekman att avstå från denna förmån. De kommer inte heller i framtiden att göra några ekonomiska anspråk utifrån pensionsavtalet", skriver Livets ord i pressmeddelandet.

Vidare skriver församlingen att Livets Ord inte har som policy att offentliggöra vilka personer som på olika sätt stöder arbetet ekonomiskt.

"Då nu felaktigheter och missuppfattningar spridits ser vi det däremot som viktigt att de korrigeras".

När UNT sent på fredagseftermiddagen kommer i kontakt med Jonathan Ekman, vd och styrelseordförande i Livets Ord, bekräftar han pressmeddelandets uppgifter.

Stämmer det att Ulf och Birgitta Ekman har avsagt sig den här ersättningen?
– Ja.

Och detta skedde strax efter konverteringen?
– Ja, det stämmer.

Enligt uppgifter till UNT ska Jonathan Ekman, som också är son till Ulf och Birgitta, under församlingsmötet ha sagt att ersättningen motiveras av den förföljelse som makarna Ekman fått utstå som företrädare för församlingen. Det är dock ett uttalande som han på fredagen inte vill kommentera.
– Vad jag sa på mötet vill jag inte kommentera. Det jag kan säga är att det kom upp frågor om det här avtalet i allmänhet och å svarade vi på dessa frågor. Vi pratade inte om en konkret person då.

Inte heller i mail till UNT har du dementerat att Ulf och Birgitta Ekman har fått den här ersättningen?
– Jag varken bekräftade eller dementerade. Jag hade inga kommentarer på frågan.

Detta har hänt

Nyligen anordnade Livets Ord ett församlingsmöte där ett avtal presenterades. Avtalet innebär att Livets Ord betalar ut mellanskillnaden mellan den allmänna pensionen och den slutlön som en anställd har vid pensionen. Avtalet gäller dock endast för församlingens fem ursprunliga styrelsemedlemmar, där Ulf och Birgitta Ekman ingick.

Avtalet kritiserades av flera medlammar i församlingen, och enligt uppgifter ska flera personer ha lämnat församlingen.

Nu har Livets Ord dementerat UNT:s uppgifter om att Ulf och Birgitta Ekman tar del av ersättningen. Istället ska makarna ha valt att avstå från förmånen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!