Landstinget vill anställa flyktingar

Landstinget i Uppsala län kraftsamlar för att flyktingar snabbare ska få jobb inom vård och omsorg.

4 februari 1916 11:29

Bland annat tänker landstingsledningen sätta större press på vårdcentraler, vårdavdelningar med mera att ordna fram praktikplatser och handledare åt flyktingar på väg in i yrket.

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna i landstinget en blocköverskridande överenskommelse för att påskynda integrationen.

Bakgrunden är att Uppsala län under 2016-2018 väntas ta emot 8 000 nyanlända med uppehållstillstånd. Samtidigt måste fler personer rekryteras till vården. Fram till år 2035 behöver länets vård och omsorg exempelvis anställa 5 000 gymnasieutbildade personer.

– En del frågar sig hur vi ska ha råd att ta emot de nyanlända. Men man kan fråga hur vi skulle ha råd att avstå när så många behövs inom vården, säger landstingsrådet Lina Nordquist (L).

I förslagen från landstinget ingår en rad åtgärder:

* Hjälp att lära sig vårdtermer på svenska.

* Identifiera vilka personer som har vårdutbildning från sina hemländer.

* Krav på snabbare validering av flyktingars kompetens.

Tidigare försök att ordna liknande praktikplatser i landstinget har gett skralt resultat och projektpengarna har inte ens gått åt.

Frågan är vad som säger att det kommer att gå bättre den här gången.

– Vi har tittat på de landsting som lyckats med frågan och vi kopierar deras framgångsfaktorer. Till exempel ska beslut om att ordna praktikplatser bli bättre förankrat hos cheferna, uppger landstingsrådet Bertil Kinnunen (S).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!