Lägre bopriser i Uppsala

Priserna på villor och bostadsrätter fortsätter att stiga i Sverige, enligt färsk statistik från Svensk mäklarstatistik. Men Uppsala kan visa på en prisnedgång på bostadsrätter.

12 juni 2015 00:00

Enligt Svensk mäklarstatistik har priserna på villor och bostadsrätter i landet stigit med 5, respektive 6 procent de tre senaste månaderna. Priserna på både villor och bostadsrätter i Uppsala sjönk under maj, visar Valueguards boprisindex för Uppsala. Priserna på bostadsrätter sjönk med 0,3 procent och priserna på villor med 1,1 procent den senaste månaden.

Jim Palmquist, vd för Svensk fastighetsförmedling i Uppsala, menar att man inte ska dra allt för stora växlar av de sjunkande bostadspriserna i Uppsala.

– De senaste månaderna har utbudet av bostadsrätter ökat ganska kraftigt i Uppsala, vilket kan ha gett den här effekten i statistiken. Sett över ett år har priserna i Uppsala stigit med cirka 12 procent på bostadsrätter och 14 procent på villor. Det beror på att det byggs mycket i staden och att nya befolkningsgrupper flyttar in. Bland landets alla län är det bara Stockholms län som har högre priser på bostadsrätter och villor, säger Jim Palmquist.

Även mäklarbyråerna har märkt av en nedåtgående trenden. På Fastighetsbyrån i Uppsala uppger kontorschefen Elna Nilsson att efter den ljusa våren blev den senaste månaden desto tyngre för mäklarbyrån.

– Den senaste månaden har det kommit färre spekulanter på visningarna och det tar längre tid att få till en försäljning. I början av maj blev det trögare och folk avvaktade med att gå in i budgivningar. Till stor del tror vi att det berodde på att amorteringskravet, som de flesta trodde skulle börja gälla i augusti, sköts fram på obestämd framtid, säger Elna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!