Laddad stämning på Teknikåttan

Mekaniska pariserhjul är något som många åttondeklassare pysslat med den senaste tiden. På torsdagen hölls regionfinalen av tävlingen Teknikåttan på Ångströmslaboratoriet i Uppsala och stämningen var laddad.

21 april 1916 13:20

I aulan hördes hejarop från elever iklädda lag-t-shirts från respektive skola. Utöver de redan färdigbyggda pariserhjulen fick lagen svara på olika teknikrelaterade frågor och göra praktiska prov på tid. Tävlingsandan spred sig snabbt i lokalen och Saga Gustafsson som går i 8D på Tunabergsskolan var peppad.

– Jag tycker att det är ett väldigt kul evenemang. En nackdel är väl i och för sig att klassen har blivit lite splittrad. Det blir så mycket press på varandra. Vi tar det verkligen på stort allvar.

Att klassen är ett gäng vinnarskallar håller klasskompisen Amanda León med om, med förhoppningar om att 8D tar hem segern.

– Men man vet ju aldrig hur bra de andra är, men jag hoppas vi vinner, säger hon.

Teknikåttan föder inte bara tävlingsanda. Den engagerar eleverna i ämnet på ett inspirerande sätt. Det upplever i alla fall matte- och teknikläraren Ann-Christin Fejes från Gluntens Montessoriskola.

– Det här är ju det roligaste på hela året. Man ser fram emot det och hoppas att man ska få komma med. Vi hade ju turen att komma med!

De hade även turen att vinna. Vinsten gick nämligen till klass 8:2 på Gluntens Montessoriskola. Klassen hade byggt ett Star Wars-inspirerat pariserhjul som kammade hem många poäng i flera kategorier.

– Det är helt fantastiskt, vi är så glada! Nu blir det tårta för hela skolan, säger läraren Ann-Christin Fejes.

Den 19 maj tävlar klass 8:2 mot vinnarna från övriga tio regioner i riksfinalen på Uppsala slott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!