Kritisk mot polisinsats gav starka reaktioner

Reaktionerna på den artikel som polishundföraren Erik har skrivit på UNT med kritik om polisens insats i Gottsunda och Valsätra under helgens oroligheter har delats och kommenterats flitigt i sociala medier. Här följer några reaktioner.

20 juli 1916 12:56

Diskussionerna på både Twitter och Facebook har dikterats av upprörda röster som tycker att polisen arbetar för slappt mot de som står bakom vandaliseringen i Gottsunda och Valsätra.

Flera politiker och medieprofiler reagerade med bestörtning på Twitter över vittnesmålet om hur insatsen gick till.

Henrik Hall, handläggare för Kristdemokraterna i trafikutskottet, i Uppsala, skrev "Så Polisen väljer alltså att förhandla om ordning i Gottsunda med områdets ledande kriminella? Huvudlöst.". Riksdagsledamot Paula Bieler (SD) från Uppsala kommenterade "En inifrån-berättelse om hur polisen dealar med kriminella hellre än skydda laglydiga. Dags för ändring.".

Expressens ledarskribent Bawar Ismail gick ut hårt med orden "Våldskåta kids kastade sten, lekte med eld och molotovcocktails – och polisen skickade in dialogpolis först?". Samtidigt som Lars Anders Johansson, redaktör och programansvarig på den borgerliga tankesmedjan Timbro, skrev "De som frågat efter systemkollapsen kan bevittna den i Uppsala."

Flera profiler reflekterade även över vittnesmålet med en något mer distanserad reaktion. Fredrik Leijerstam, läkare och landstingspolitiker (MP) i Uppsala, delade både artikeln med polischefens förklaring och polismannens berättelse: "Två perspektiv på samma händelse: Helgens oroligheter i Gottsunda. Vilket är mest "sant"?". Journalisten och sociala medier-chefen på Expressen, Johanna Odlander uppmärksammade artikeln med kommentaren "Intressant inlägg i UNT av polishundföraren Erik apropå polisens agerande i Gottsunda.", medan Freija Carlsten, politisk sekreterare (C) i Uppsala, konstaterade retoriskt "Om polisen väljer att inte agera proaktivt med risk för stök, vem ska då göra det?".

På UNT:s facebook-sida uttryckte en majoritet av kommentatorerna en tacksamhet till polisen som delade med sig av sin kritik mot insatsen. Många hyllade hans mod för att våga ge sin bild av polisens arbete med oroligheterna och vandalismen under helgen.

"Väldigt bra inlägg. Stort tack. Äntligen säger en representant från polisen om hur han ser på saken. Försvarar nästan dagligen denna stadsdel som jag tycker ibland inte skrivs om i balanserad form. Visst det är oroligt på vissa gator men inte överallt."

"Tack till Erik som vågar skriva om hur det är. När ska polisen få urföra sitt jobb? Sluta dallta med de kriminella."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!