Kravallstaket runt Forumtorget

Ett knappt tiotal sympatisörer till Pegida och mellan 250 och 300 motdemonstranter blev resultatet av den islamfientliga organisationens möte på Forumtorget på lördagseftermiddagen.

13 maj 2015 13:36

Polisen satte upp kravallstaket runt om torget i god tid innan mötet började klockan 15. Många av de som sedan ville komma in på området och närmare Pegida-talarna visiterades innan de släpptes in.

Kunder från affärerna i Forumgallerian släpptes inte ut mot torget efter att mötet börjat, och en kvinna som hunnit ut men blivit kvar alldeles utanför dörrarna sade en aning förskrämt när hon såg och hörde demonstranterna:

– Vågar man stå här? De hoppar inte över staketet eller så? Man måste ju ändå få säga vad man tycker …

Gatukonstnären Dan Park och före detta galleristen Henrik Rönnqvist hörde till talarna tillsammans med Marek och Angelica, de två sistnämnda uppgav inte sina efternamn. Efter att vid de tidigare torgmötena Pegida hållit i Malmö, Göteborg och Linköping då ljudanläggningarna varit undermåliga, kunde talarna i Uppsala nödtorftigt göra sig hörda över motdemonstranternas taktfasta talkörer och burop.

Medan Pegidatalarna gjorde sitt bästa för att framställa sitt budskap om att de inte var emot flyktingar, invandrare eller muslimer, men däremot islam som de betecknade som en totalitär ideologi, ropade demonstranterna utanför kravallstaketen:

– Inga fascister på våra gator!

Pegidatalarna framförde att de är för yttrandefrihet, åsiktsfrihet, kvinnors rättigheter och religionsfrihet, och hävdade bestämt att inget av detta var möjligt att få behålla i en stat dominerad av islam.

– De som kommer hit ska anpassa sig till svenska lagar, seder och kultur, vi kan inte ha parallella samhällen eller rättsordningar här, sade Angelica.

- No, no, no pasarán! ropade demonstranterna.

Dan Park tryckte i sitt anförande på att Sverige är ett sekulariserat land.

– Vi kan inte nu låta islamister bestämma över hur och vad vi ska göra i Sverige.

– Vad ska vi göra ? Krossa rasismen! När ska vi göra’t? Nu! ropade demonstranterna.

Efter att mötet avslutats sade Henrik Rönnqvist att han tyckt att det gått bra.

– Vi har en ordentlig ljudanläggning nu, så det kunde höras vad vi sa trots att dom där skrek hela tiden.

Pegida bildades i Dresden i oktober 2014. Ledaren avgick i januari i år efter att det kommit fram att han på foto poserat som Hitler.

Försök att sprida Pegidaorganisationer i Europa har i stort sett misslyckats, och i flera länder har de inte fått demonstrationstillstånd. I samtliga länder där Pegida har hållit möten, har motdemonstrationerna samlat mångdubbelt flera deltagare. Uppsala var därvidlag inget undantag.

Vakthavande befäl Mats Öjdahl vid Uppsalapolisen säger vid 19.20-tiden att en person ertappats med en kniv vid de kontroller som gjordes i samband med demonstrationen. Personen identifierades men greps inte och är nu misstänkt för brott mot knivlagen.

– Annars var det jättelugnt i samband med demonstrationen, säger Mats Öjdahl.

LÄS MER: De demonstrerade för religionsfrihet i Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!