KD lämnar Uppsala på första maj

Kristdemokraterna flyttar sitt första maj tåg från Uppsala till Linköping. Syftet är att sprida arrangemanget i landet.

27 april 1916 10:43

Enligt Jonas Segersam kommunalråd (KD) i Uppsala så har andra distrikt fört fram önskemål om att få arrangera första maj tåget. Att det blev Linköping kanske till en del beror på att riksdagsledamoten Mikael Oscarsson är från Östergötland och har lobbat för en flytt. I Uppsala blir det ingen KD manifestation alls.

– Men Linköping är också en stad som i mycket är lik Uppsala och vi tycker det är dags att sprida arrangemanget till andra delar av landet, säger Jonas Segersam.

KD:s tåg har varit framgångsrikt och satt fokus på partiets familjefrågor. Sedan starten i Enköping i början av 2000-talet och fortsättningen i Uppsala har det haft formen av en familjefest med mycket barn, blåsorkester, ballonger, sånger av Astrid Lindgren och en allmänt uppsluppen stämning.

– Vissa säger att det smittat av sig på andra partiers första maj tåg som blivit mer familjevändliga i sin form, säger Jonas Segersam.

I Uppsala brukar mellan 400 och 800 personer tåga. Hur många det blir i Linköping återstår att se.

– Jag kommer att åka dit. Vi räknar med att fylla en buss från Uppsala och hoppas att 500-600 personer kommer att gå i tåget i Linköping.

Har KD lämnat första maj i Uppsala med detta?

– Nej. Jag tror tåget kommer tillbaka igen. Men det är flera andra ställen i landet som vill prova på, säger Jonas Segersam.

Talare i Linköping blir förstås partiledaren Ebba Busch Thor från Uppsala och Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!