Juvelen kan få arkitekturpris

Kontorshuset Juvelen har nominerats till ett av världens största arkitekturpris, trots att byggnationen ännu inte är påbörjad.

12 juli 1916 08:09

Först i höst börjar den att byggas och först hösten 2018 väntas den att stå klar, men redan nu har kontorsbyggnaden Juvelen som ska ta plats vid centralstationen i Uppsala nominerats till ett av världens största och mest prestigefyllda arkitekturpris inom ramen för World Architecture Festival.

– Juvelen är en kontorsbyggnad som verkligen sticker ut ur mängden genom sin arkitektoniska gestaltning, placering i staden och genom att tanken om hållbarhet är integrerad i formen, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter som formgivit byggnaden tillsammans med Skanska.

Juvelen kommer att få sex våningar och beräknas kunna rymma 600 arbetsplatser på en yta av totalt 10 000 kvadratmeter. Juvelen blev det vinnande bidraget i den tävling om vad för slags byggnad som skulle ta plats vid infarten till Resecentrum som Uppsala kommun anordnade 2013. Med sina triangelformade fasetter i metall är målsättningen att Juvelen ska bli en märkesbyggnad i centrala Uppsala. Man tar även sikte på att bli Nordens mest hållbara kontorsbyggnad bland annat genom att husets totala elförsörjning produceras av solceller på taket som kompletteras med vindkraft.

World Arichitecture Festival äger rum i Berlin i november där vinnarna utses. Juvelen är nominerad i kategorin "Commercial Mixed-Use" och tävlar mot andra framtidsobjekt i bland annat London, Moskva och Sydney.

– Att Juvelen är nominerad är ett kvitto på att det är en unik byggnad som tar plats internationellt. Det är hård internationell konkurrens och att vi kan finnas med där är verkligen hedrande, säger Emma Jonsteg.

Bygget av Juvelen skulle ha påbörjats i våras men fick skjutas upp då bygglovsansökan inte lämnades in och godkändes förrän i slutet av maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!