Judiska evenemang polisbevakas

Alla judiska sammankomster i Uppsala får nu polisbevakning. Det beslutades efter attentatet i Köpenhamn.

16 februari 2015 17:41

Sedan länge har det funnits en hotbild mot judiska evenemang och därför bevakar polisen dessa tillställningar. Nu höjer polisen sin beredskap ytterligare.

– Hotbilden anses visserligen oförändrad, men efter det som har hänt i Köpenhamn har polisen beslutat att alltid närvara vid judiska sammankomster eller där det finns judiska intressen, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Ett av de tillfällen som polisen bevakar på plats är när filmen "De blev våra mödrar" visas på Fyrisbiografen. Filmen handlar om två kvinnor som överlevde nazismens koncentrationsläger och startade ett nytt liv i Uppsala.

Susanne Levin är dotter till en av filmens huvudkaraktärer och är initiativtagare till filmen.

– Även om jag kan vara rädd att det ska hända saker, så tror jag inte att det är någon större fara i en biograf. Men nu ska alla judiska sammankomster bevakas av polis, säger hon.

Hon menar att hon bearbetat mycket av sin rädsla då hon skrivit om förintelsen, men att dagens samhällsklimat påminner henne om 1930-talet. Trots att hon ibland är rädd anser hon att hon måste vara offentlig och berätta om historien.

– Det är en plikt som jag har som en överlevandes barn. Det kan jag inte stå tillbaka från, säger Susanne Levin.

En annan tillställning som polisen kommer att bevaka är tisdagens teaterföreställning i Svandamshallarna. Den handlar om Bollhusmötet 1939 i Uppsala, då studenter protesterade mot att ta emot judiska flyktingar.

– Det är klart att det krävs mer resurser för att vi ska kunna bevaka dessa evenemang. Men det är viktigt och då får vi prioritera därefter, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!