Jätteteleskop lämnade Bälinge

Ett observatorium utanför Bälinge, ägt av två privatpersoner, går i graven. I morse hämtades det tio meter långa teleskopet, ett av Sveriges största, för att transporteras till den nya ägaren i Västerås.

3 november 2008 09:00
I nästan 50 år har han studerat stjärnor och galaxer från det hemmabyggda observatoriet i Åloppe, cirka tre kilometer nordväst om Bälinge.

- Det är ett livsverk som några av oss har byggt upp. Men det kan inte vara kvar. Allt måste rivas, säger Bernt Malm som numera äger observatoriet tillsammans med vännen Lars Lundin.
Båda har de arbetat som forskningsingenjörer i astronomi och numera passerat 70-årsstrecket. Bakgrunden till nedläggningen är att de inte fått förlängt arrendeavtal hos lantbrukaren som äger marken.
- Det är tråkigt. Men glädjen är att det kommer till fortsatt användning av astronomer.

Hur många timmar han och Lars Lundin har ägnat åt observatoriet under dessa femtio år vet han inte.
- Oj! Det går inte att räkna, men det är enormt mycket tid...
Bernt Malm säger att det tio meter långa teleskopet är ett av de största i Sverige. Genom teleskopet har han kunnat studera galaxer miljontals ljusår bort. Ett favoritobjekt ligger annars på betydligt närmare håll: månen.
- Månen är ju speciellt spännande. Man fantiserar om hur det var när alla meteoriterna slog ned. Och jag har tittat när solen går upp över bergskedjan Alperna.

Teleskopet på cirka tio meter transporteras på måndagen till en astronomiförening i Västerås.
Men soluppgången över Alperna kan han fortsätta studera. Ett mindre teleskop som stått i en annan byggnad tar han med sig hem.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson