Jasmine, 6, ramlade i 180-gradig varm asfalt

Skyltningen för asfalteringsarbetet i Bergsbrunna var för dålig. Sexåriga Jasmine Sultan var ute och lekte med vännerna när hon halkade och landade i 180-gradig, nylagd asfalt.

16 juni 1916 09:35

"Sjukhuspersonalen kan inte svara på hur de här brännskadorna kommer att läka, men ärr kommer det att bli". När UNT pratar med Hasse Sultan på torsdagen har det gått två dagar sedan dottern Jasmine råkade ut för olyckan hemma på Bergsbrunna villaväg i Uppsala. Sedan dess har de fått besöka sjukhuset flera gånger för att försöka få bort asfalten som fastnat i Jasmines hud.

Hasse Sultan berättar att sexåriga Jasmine var ute och lekte med några vänner i kvarteret när olyckan inträffade.

– Hon kom körande med sin sparkcykel och hamnade i ett pågående asfalteringsarbete. Det var halt så hon halkade och ramlade mitt i den nylagda, 180-gradiga asfalten. Vännerna kom springande och sa att Jasmine hade ramlat och när jag sprang ut såg jag att en asfaltsläggare kom bärande på henne.

I fallet landade Jasmine på sina knän och sin ena arm. På bilder, tagna efter olyckan, syns hur den heta asfalten fastnat i den såriga och brända huden. Hasse Sultan, som snabbt förstod att läget var allvarligt, tog med sig dottern till akuten.

– Där visste man inte hur man skulle få bort asfalten och i går (onsdag reds. anm.) fick vi åka in till brännskadekliniken. Där fick de ge min dotter lustgas och morfin för att de skulle kunna arbeta med såren.

När UNT pratar med Hasse Sultan på torsdagsförmiddagen ligger Jasmine och sover, utmattad av smärta och sjukhusbesök. Själv är Hasse  upprörd över det som inträffat. Han berättar att den skyltning som satts upp i samband med asfaltläggningen var undermålig. Han har varit i kontakt med NCC, företaget som genomfört asfalteringen, som enligt honom medger att skyltningen borde ha varit bättre.

– Det var väldigt dåligt markerat. Det sitter en skylt i början av den här vägen om att asfaltering pågår, men inga varningar syns längs med de sidogator som korsar vägen. Det var på en sådan gata som min dotter och hennes vänner kom ut på, säger Hasse Sultan och fortsätter:

– De hade inte heller någon vakt på plats som kunde ansvara för att ingen kom ut på den nylagda asfalten. Det här är ett tättbebyggt område med väldigt mycket barnfamiljer. Jag kan inte tolerera att NCC håller på att arbeta med 180-gradig asfalt utan varken skyltar eller vakter.

NCC medger att det brustit i säkerheten kring arbetsplatsen:

– Vi är jätteledsna för det som inträffat och ser mycket allvarligt på att ett litet barn har skadats. Vi kommer att kontakta familjen och kommer också att undersöka väldigt noga vad som hänt för att se hur vi brustit i våra rutiner, säger Cecilia Lundgren, arbetsmiljöchef på NCC Sverige.

Kan ni bli skadeståndsskyldiga?

– Det kan jag inte svara på, men vi måste ha som mål att en sådan här händelse inte ska kunna inträffa, säger Cecilia Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman