Jackligorna kan vara tillbaka

Jackligorna är tillbaka – det påstår i alla fall en anonym tipsare. "De dyker upp med jämna mellanrum", svarar Uppsalapolisen.

6 november 2015 14:55

Senast 2013 skrev UNT om de så kallade "jackligorna" - bedragare som erbjuder främlingar att köpa skinnjackor. Då ska de ha befunnit sig på parkeringsplatser vid stora köpmarknader i Boländerna. Säljarna ska ha sagt att de är representanter för ett exklusivt klädmärke och precis har besökt en klädmässa. Skinnjackorna ska då vara varuprover som kan säljas till ett billigare pris, för att säljarna ska slippa ta med sig dem tillbaka på flyget, till bland annat Italien.

Och nu ska de vara tillbaka i stan, menar en anonym tipsare:

"Jag vill att UNT tar upp och uppmärksammar Uppsalaborna på att en jackliga är tillbaka och härjar i stan. Gå inte på dem!", skrev personen i ett mejl förra veckan.

Stämmer det verkligen att de är tillbaka? Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson, känner igen fenomenet.

– Ja, de dyker upp med jämna mellanrum och står på olika parkeringsplatser på olika köpmarknader, säger Lisa Sannervik, och fortsätter:

– De säger att de har ett antal jackor som de måste bli av med för attresa ut ur landet. Det är ett jättebra pris och de säger att skinnjackan har ett fint märke – men det är som alltid när det handlar om sådana här saker: Är det för bra för att vara sant så är det nog inte det.

Även Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, känner till jackligorna.

– Jag har inte sett något här i Uppsala, men det är som alla de här varianterna på stölder – de brukar poppa upp med jämna mellanrum. Oftast är det några brottslingar som är på turné, säger han.

Det måste inte alltid handla om just jackor heller.

– Ibland är det jackor, ibland om andra märkeskläder, motorsågar eller något annat, och så heter de något som är väldigt likt ett annat känt märke, säger Lisa Sannervik.

Vet du mer? Tipsa oss på 7208@unt.se eller via sms/mms till 72018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klara Stefansson