"Inte ett pris vi hoppades att vinna"

Segerstedthuset tog hem kalkonpriset i Facebookgruppen Arkitekturupprorets omröstning. Ett pris man inte vill vinna, enligt Peter Bohman på Akademiska Hus.

30 november 2016 17:02

På onsdagskvällen stod det klart att Uppsala Universitets nybygge Segerstedthuset i korsningen Norbyvägen-Dag Hammarskjölds väg tog hem kalkonpriset för Sveriges fulaste nyproduktion 2016. Byggherren bakom det nya huset är Akademiska Hus och regiondirektören Peter Bohman väljer nu att kommentera utmärkelsen för UNT.

– Generellt sett är det roligt att vinna priser, men det här är väl inte ett pris vi hoppades på att vinna, säger han.

Bland de tio nominerade nybyggen som fanns med i Arkitekturupprorets tävling fick Segerstedthuset flest röster, 495 stycken. Att arkitekturen på huset engagerat många är dock inget negativt menar Peter Bohman.

– Det är kul att arkitektur engagerar, men då får man också räkna med att det finns personer som inte tycker likadant som oss. Det här är en modern byggnad som står i en känslig och historisk miljö och det är viktigt att Segerstedthuset ger ett respektfullt uttryck.

Det är inte heller bara negativa kommentarer som kommit in till Akademiska Hus sedan bygget påbörjades.

– VI har fått många positiva omdömen, många har tyckt att det är vackert. Det kommer att framträda ännu bättre när det står helt klart under 2017, säger Peter Bohman.

LÄS MER: Uppsalahus tog hem fulpriset

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman