Insatsen vid dödsbranden fördröjdes

Oroligheterna vid Bandstolsvägen under fredagsnatten fördröjde räddningsinsatsen vid en lägenhetsbrand. En person avled i samband med branden och nu utreds händelsen.

16 juli 1916 22:44

Vid klockan 02, natten till lördagen, larmades räddningstjänst och polis till Bandstolsvägen i Valsätra. Det brann i en lägenhet i ett flerfamiljshus och väl på plats anträffades en person i bostaden. Mannen, som på söndagen inte var identifierad, fördes till Akademiska sjukhuset med ambulans och bekräftades senare avliden.

Under fredagskvällen och natten var det oroligt i området med flertalet bränder och stenkastning mot polis. En molotovcocktail kastades också mot en buss. Varken polis eller räddningstjänst kopplar dock ihop dessa händelser med lägenhetsbranden, men på grund av oroligheterna runt Bandstolsvägen fördröjdes räddningsinsatsen. Polisen var tvungna att säkra räddningstjänstens väg in i området.

Varken polis eller räddningstjänst kunde i helgen ge något besked om eller hur det kan ha påverkat utgången.

– Det har blivit en viss fördröjning, men vi vet inte hur lång. I nuläget går det inte att svara på om mannens liv gått att rädda. Vi får avvakta den rättsmedicinska undersökningen, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Räddningstjänsten kommer nu att utreda insatsen.

– Vi kommer att granska den ganska noggrant. Vi gör utredningar vid alla insatser, men den här är lite speciell. Dels på grund av oroligheterna och dels för att vi upplevt en fördröjning. Dessutom var det en dödsbrand, säger vakthavande brandingenjör vid Uppsala brandförsvar, Patrik Kullman.

När räddningstjänsten gick in i lägenheten kunde det konstateras att branden gått ner i intensitet på grund av syrebristen.

– Vi vet inte när branden har startat och vet därför inte om fördröjningen kan ha påverkat händelseutvecklingen, säger Patrik Kullman.

Larmcentralen fick ta emot många samtal om röklukt i området under natten, vilket försvårade för operatörerna att identifiera vad som pågick. Först på plats uppfattade räddningstjänsten att det brann inne i lägenheten.

– Vi hade väldigt många insatser i området och det var väldigt mycket rökutveckling från olika småbränder. Vi har blivit påverkade av att inte kunna gå in direkt som vi har velat. Huruvida det har fått konsekvenser vet vi inte än, säger Patrik Kullman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!