Inga nya insatser för EU-migranter

Den första februari kommer nya riktlinjer för hur kommuner ska hantera EU-migranters situation i Sverige. Dessförinnan kommer Uppsala kommun inte att göra några nya insatser.

25 januari 2016 17:51

- Vi väntar på att den nationella samordnaren ska komma med sitt förslag. Det blir en grund. Idag tar vi halvår för halvår, men vi behöver en långsiktig planering, säger Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

I höstas sköt kommunen till pengar till ett natthärbärge för EU-migranter i Ulleråker, som drivs av Livets ord och till dagcentret Crossroads, för EU-migranter, som drivs av Stadsmissionen. Men enligt Urban Roman, från hjälporganisationen Stefanushjälpen, behövs det göras mer.

- Det är ju fler som bor utanför, än vad härbärgena kan ta emot. Det finns de som har barn som är fyra månader gamla som bor i husvagn och det är alldeles för kallt för dem nu, säger Urban Roman.

Men kommunen vill invänta de nationella riktlinjerna innan man bestämmer sig för om man ska göra något mer eller inte. Och enligt Socialtjänstlagen är kommunen inte skyldig att bistå med socialt bistånd eller andra sociala förmåner, när det gäller vuxna EU-medborgare, som inte omfattas av uppehållsrätten. Något som de flesta EU-migranter inte gör, då de varken är arbetstagare, studerande eller kan försörja sig. Men när det gäller barnen är det kommunen som har det yttersta ansvaret oavsett om barnen har uppehållsrätt eller inte.

-I dag ger vi bland annat barnfamiljer förtur på härbärget och de behöver inte heller betala den symboliska avgiften som tas ut, när de bor på härbärget, säger Ilona Szatmári Waldau (V).

När det gäller skolgång är det uppehållsrätten som gäller. Men Ilona Szatmári Waldau (V) skulle dock vilja att kommunen erbjöd pedagogisk undervisning för alla barn. Om det blir aktuellt är inget hon vet idag. Nu inväntar man de nya, nationella riktlinjerna som kommer den 1 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!