Höghus och slopad tunnel väcker kritik

Protesterna fortsätter mot förslaget att stänga en cykeltunnel i Årsta när omvandlingen av området går vidare.

Foto: Illustration: Juul Frost Arkitekter

Uppsala2016-09-27 15:40

Omkring 800 namnunderskrifter har nu lämnats in till kommunen i protest mot planerna på att stänga gång- och cykeltunneln vid Årsta centrum. Dessutom har ett stort antal yttranden lämnats om byggplanerna på Fyrislundsgatans östra sida, strax intill Årsta centrum. Där planernas ett nytt Årsta torg med bostadshus på upp till 13 våningar samt förskola, butikslokaler och annan service.

Totalt beräknas omkring 400 lägenheter få plats i de nya bostadskvarteren, som samlas runt ett öppet torg. På området finns i dag parkeringsplatser och en grönyta. Utbyggnaden är bara en del i den stora omvandling som pågår väster om Fyrislundsgatan och runt Årsta centrum. Torgytan ska förlängas västerut över gatan för att bilda ett sammanhängande öppet stråk, enligt kommunens planer.

Förslaget för nya Årsta torg har varit på samråd över sommaren och samlat en mängd yttranden. I skottgluggen hamnar framför allt tunnelplanerna som rent formellt hör till ett planområde på motsatta sidan Fyrislundsgatan men ändå fortsätter att väcka reaktioner. Förslaget innebär att dagens tunnel ersätts med trafiksignaler och hastighetsbegränsning på Fyrislundsgatan.

Många boende befarar att skoleleverna kommer att leva farligt om tunneln tas bort. "Bevara tunneln för att ge barn och föräldrar en tryggare väg till skolor och förskolor", skriver en boende i stadsdelen.

Hushöjder, tät bebyggelse, trafik och luftkvalitet är andra områden som väcker frågetecken i samrådet. Kommunens kulturnämnd anser att byggplanerna tar hänsyn till siktlinjer och Uppsalasiluetten, men betonar att de planerade husen blir betydligt högre än befintliga och utgör en "betydande kontrast" till omgivningen. Flera boende och bostadsrättsföreningar anser att 13 våningar blir för högt i kvarteret.

Föreningen Vårda Uppsala varnar för att bostadsgårdarna blir trånga och mörka samtidigt som uterum och balkonger hamnar nära grannhusen. Föreningen sätter frågetecken för om nya Årsta torg kan bli en god boendemiljö. Samarbetsrådet för pensionärsföreningar i Uppsala (UPS) anser att området lämpar sig bra för nya äldreboenden i olika former, men vill se lägre och mindre tät bebyggelse. Flera som lämnat synpunkter varnar för säkerhetsrisker om tung trafik leds in i kvarteret via en planerad lokalgata med vändplan.

Länsstyrelsen slår fast att byggplanerna är i linje med kommunens översiktliga planering för stadsdelen, men vill se en redogörelse för hur utbyggnaden bedöms klara kraven på luftkvalitet. Strålningen från en planerad transformatorstation bör också redovisas. Myndigheten vill även att buller och luftföroreningar utreds när lekplatser i området planeras.

Bland synpunkterna finns också röster som är positiva till byggplanerna. Flera boende konstaterar att behovet av nya bostäder är stort. "Mycket bra! Börja bygg imorgon" skriver en person som anser att boendekvalitén i hela området förbättras när Årstaparken rustas upp. Handelskammaren i Uppsala län välkomnar husplanerna men vill att butiker och andra verksamheter koncentreras kring torget och att området lätt kan nås med bil.

Synpunkterna ska nu redovisas för kommunens plan- och byggnadsnämnd som avgör om förslaget ska justeras innan det går vidare till en ny remissrunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!