Hög beredskap inför Kulturnatten

Sju nattvandrarföreningar, polis, Röda Korset, socialarbetare från Råd & stöd, UL, kyrkor och ett flertal ideella organisationer kommer att finnas med i folkvimlet under Kulturnatten.

Kabir Hussein, Hilde Wiberg, Ferial Hersan och  Basem Al-Nabulsi träffades på tisdagen och planerade inför Kulturnatten.

Kabir Hussein, Hilde Wiberg, Ferial Hersan och Basem Al-Nabulsi träffades på tisdagen och planerade inför Kulturnatten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-09-09 08:05

Destination Uppsala samordnar Kulturnattens program men det är SPP-samordnaren Hilde Wiberg från kommunens Råd & stöd-enhet som samordnar säkerhetsarrangemangen när 175 000 besökare från när och fjärran vimlar runt i staden för att ta del av 622 programpunkter på 157 olika platser.

Hilde Wiberg har erfarenhet av samordning också inför andra evenemang där många människor rör sig ute och det finns risk för störningar av olika slag:

– Precis som vid sista april kommer ett servicecentrum att finnas i Stadshuset där representanter för de 150 personer som ska se till att Kulturnatten förlöper lugnt finns samlade från tidig morgon till in på natten. Där kommer inte bara rapporter in från olika grupper och områden, information vidarebefordras också till dem som rör sig ute på stan om var det behövs förstärkningar, säger Hilde Wiberg.

Röda Korset har förutom en krissamordnare på plats i servicecentrumet också tre sjukvårdsteam som kan skickas ut, och de olika grupperna av nattvandrare kan dirigeras till bussar eller platser där många ungdomar rör sig.

Polisen förstärker med personal i yttre tjänst under Kulturnatten i år liksom de har gjort tidigare år.

– Evenemangen under Kulturnatten är inte ordningsstörande på det sätt som en del andra evenemang kan vara, men det är ändå viktigt att vi finns med ute på gatorna, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

En allmän uppmaning han vill rikta till alla besökare är att ha uppsikt på sina tillhörigheter, väskor, telefoner och annat:

– I stora folksamlingar kan det vara lätt att saker försvinner, och det gäller oavsett vilket arrangemang det handlar om.

Nattvandrarföreningar från Tierp, Storvreta, Gottsunda, Björklinge, Årsta, Gränby och Stenhagen kommer att finnas med under Kulturnatten. Nattvandrarna i Stenhagen är de senast tillkomna och för dem blir det första gången de är med också i centrala staden:

– Vi ser fram emot att möta nattvandrare från andra områden, och att vara med och ta hand om hela staden när det händer så mycket på så många platser, säger Kabir Hussein som var med och startade föreningen i Stenhagen i april och är dess ordförande.

Under kulturnatten har alla nattvandrare likadana jackor i lysande orange för att de ska vara lätt igenkännliga:

– Det är viktigt att komma ihåg att vi inte kommer från någon myndighet. Vi finns ute som vuxna att tala med och få hjälp av om det behövs, säger Kabir Hussein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om