Het skoldebatt i Almedalen

Det blev en intensiv debatt mellan Uppsalapolitikerna i 24UNT:s sista direktsändning från Almedalsveckan. Skola och ekonomi stod på agendan.

2 juli 2015 19:35

Under Moderaternas dag på fredagen möttes kommunalråden Marta Obminska (M) och Ulrik Wärnsberg (S) i 24UNT:s sista debatt från Almedalen. Debatten leddes av Erik Leijonhufvud som lyfte fram två ämnen – skola och ekonomi. Han började med att betona det faktum att Uppsala kommun, enligt prognosen, kommer gå back 125 miljoner nästa år.

SE MER: Se hela debatten här

– Det är oroande att kostnadsutvecklingen ökar och vi har ingen budget än. Vi förväntar oss en i mitten av september men vi vet inget. När kommer den? frågade Marta Obminska och vände blicken mot Ulrik Wärnsberg.

– Vi fick ärva ekonomi som gått med underskott i flera år. Vi har inte haft några bra förutsättningar, sade Ulrik Wärnsberg.

Flera frågor om budgeten följde och Obminska ställde sig frågande till hur arbetet går med budgeten och om de rödgröna är överrens. Men Wärnsberg replikerade åter med att de fick ta över en ekonomi med hål som behövts fyllas.

I andra delen av debatten ställde programledaren Erik Leijonhufvud en fråga riktad till Ulrik Wärnsberg.

– Ni sa innan valet att ni ville satsa på skolan – på att mindre klasser samt högre löner för lärarna. Varför har ni inte gjort det?

– Vi har lyckats täppa igen de hål vi hittat när vi tog över. Men vårt mål är hela tiden att skolan ska möta och se varje elev, svarade Wärnsberg.

Och så fortsatte debatten. Obminska menade att grundskolorna i Uppsala var de bästa i Sverige under deras tid vid rodret. Varpå Wärnberg menade att de var de rödgrönas resursmodell från deras tid vid makten som underlättade alliansens arbete.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson