Hendelserik invigning av toalett

Spiktäckta bröstvårtor, nagellack och silvervingar var bara några av inslagen när Ångströmlaboratoriets hen-toalett invigdes.

23 februari 1916 16:13

Att eftermiddagsplugget i Ångströmlaboratoriet blir avbrutet av dunkande musik från en ljudanläggning är kanske inget allt för främmande för studenter. Men att en man iklädd silvervingar och metallharnesk med spikbetäckta bröstvårtor skulle vandra genom korridorerna var det nog ingen som var beredd på. Ändå var det precis det som hände när performanceartisten Tobias Bernstrup invigden den omtalade hen-toaletten på Ångström.

Förra veckan rapporterade unt.se om att det i universitetslokalerna skulle öppnas en könsneutral toalett efter ett initiativ av Annika Skoglund, biträdande lektor vid Institutionen för teknikvetenskaper. Klockan 15 välkomnade hon det 60-tal åskådare som kommit för att titta på uppståndelsen utanför badrummen på hus 4, plan 2, där skylten på en av toaletterna bytts från "WC" till en illustration på en svartklädd androgynt framställd man, och inredningen fått tillägg som helkroppsspegel och nagellack.

Det är dessa tillägg som väckte flest reaktioner bland läsare, som påpekat att toaletterna på Ångström redan är unisex och ifrågasatt varför en hen-toalett nödvändigt måste ha till synes feminina attribut som nagellack och tamponger.

LÄS MER: "Alla får gå på hen-toan"

– Toaletterna är i dag samkönade, men inte könsneutrala. De adresserar fortfarande främst manliga behov. Och det gäller överallt i världen, säger initiativtagaren Annika Skoglund och tillägger:

– Jag tycker också det är bra att kunna göra en toalett trevligare att besöka och uppdatera den till ett mer nutida sammanhang och då menar jag inte nagellack utan för behov vid menstruation.

Alla reaktioner som Annika Skoglund fått om hen-toaletten, kommer ingå i ett forskningsprojekt om hur konst används på företag och i organisationer, som hon nyss skickat in en ansökan om. Konstaspekterna i det här fallet är dels den uppvisning som den vingbeklädda Tobias Bernstrup bjuder på när han klipper det röda bandet till toaletten, men också den nya skylten, gjord av illustratören Mirelle Eriksson.

– Jag har gjort illustrationer åt Annika tidigare och hon hörde av sig om det här och jag tyckte det lät som en bra grej. Uppenbarligen är det många som har åsikter om hen. Det är bra att uppmärksamma, för att öka acceptansen, säger hon.

Kemistudenten Linus Holm Falk hade hört om invigningen samma dag och gick ifrån för att se vad som skulle hända.

– Det är lite spännande med toan och det var lite chockartat hur Tobias hade blandat könen i sin utstyrsel. Men det var väl själva tanken också, säger han.

LÄS MER: Så tycker läsarna om hen-toaletten

<p>Fakta Hen-toalett</p>

Initiativet till att göra om ett av badrummen på Ångström till en mer könsneutral toalett kommer ifrån Annika Skoglund, biträdande lektor vid Institutionen för teknikvetenskaper. Omformandet har skett under de senaste sex månaderna, där hon själv har donerat en del av inredningen på toaletten. Den monetära investeringen kommer från en del av ett jämställdhetsstöd från universitetet, där delar också gick till att bekosta invigningens artistiska uppvisning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!