Telefonen har gått varm det senaste dygnet.

– De har ringt från Aftonbladet, Mama, Amelia, Metro, VG i Norge, Nettavisen i Norge, säger Erika Stenberg på fredagsförmiddagen, som har två barn på förskolan.

Det hela började med ett styrelsemöte på Dalby Hage förskola utanför Uppsala för några månader sedan. Kokerskan Britt-Marie kom då med förslaget att göra matlådor av rester som blir över från barnens lunch.

Artikelbild

| Erika Stenberg har två barn på Dalby Hage förskola, hon uppmärksammade initiativet på Facebook.

– Hon tyckte att vi slänger alldeles för mycket mat, säger Erika Stenberg.

Sagt och gjort. Sedan i början av oktober finns nu lunchlådor till försäljning för 25 kronor styck.

– Jag har fått äta gulaschsoppa med matmuffins, det var jättegott! Det blir ju ett par lådor per lunch. Nu när jag köpte matlåda i går så fanns det kanske 6-7 lådor i frysen. Jag fick välja mellan kycklinggryta, gulaschsoppa och raggmunkar. Allt mat är gjord från grunden, vi köper in råvarorna i vårt föräldrakooperativ, berättar Erika Stenberg.

Pengarna från försäljningen går direkt till förskolan.

– Förhoppningsvis kommer vi då kunna unna oss mer närodlade råvaror och ekologiskt mat, så det känns bra.

Erika la själv upp en bild på matlådan i en stor Facebookgrupp och skrev om initiativet. Inlägget hade gillats av över 6000 personer när hon senast kollade i går. Men det har blivit en del diskussioner också.

– En del är rätt kritiska i frågan om hälsovård, men allt är kontrollerat. Vi har en väldigt duktig styrelse som håller koll, så det finns inget felaktigt i det här, säger hon.

Tyvärr har inlägget i skrivande stund tagits bort i Facebookgruppen, kanske på grund av den hetsiga diskussionen. Men Erika Stenberg har tagit kontakt med admin och hoppas att inlägget får komma tillbaka på sidan – och att fler förskolor tar efter.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort och uppmärksammat. Jag tycker bara det är en fantastisk idé som andra borde ta efter. Att äta samma mat som mina barn känns fint på något sätt.

Har du som läsare uppmärksammat liknande initiativ på din förskola/skola? Tipsa gärna oss via sms/mss till 72018 eller via mejl 72018@unt.se

klara.stefansson@unt.se