Här kastas maten i soporna

– Vi skänker mat som det ser ut nu. Stadsmissionen kommer hit och hämtar varje vecka, säger Ica Kvantum i Gränbys ägare Rolf Carlson.

16 december 2015 16:12

Det visar sig dock inte handla om maten som annars skulle ha kastats, utan mat som kunderna får köpa och lägga i korgar vid affärens utgång. Alltså mat som affären tjänar pengar på eftersom upplägget gör att de kastar mer. De donerar också pengar till Stadsmissionen och ger bort matkuponger. Men när det gäller all mat som hamnar i soporna görs än så länge inget.

– Det där är i sin linda och vi håller på att styra upp det. Det är på gång helt enkelt, säger Rolf Carlson.

Ica Nära i Stabby är en annan butik som Stadsmissionen för en dialog med, men där man inte fått till något samarbete kring maten som kastas.

– Vi har bestämt att vi inte ger bort mat som passerat bäst före-datum, eftersom ansvaret för produkternas kvalitet går över från producenterna till oss, säger ägaren Tore Jonsson.

Och hur är det med grönsaker och frukt, som det inte är något bäst före-datum på?

– Där handlar det om att Stadsmissionen inte har tillräckliga resurser för att komma och hämta varje dag. Och när det till exempel handlar om apelsiner i nät där en blivit möglig, så vill jag inte förvara dem i samma kylrum som varor som är okej eftersom möglet kan gå över till dem.

Han framhåller också att Ica Stabby är en liten butik som arbetar mycket med att sätta ner priserna.

– Vi slänger kanske tio kilo mat varje dag, men jag har ju jobbat i stora affärer tidigare och där handlar det om ton med mat varje dag, säger han.

LÄS MER: Hemlösa får inte matsvinnet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Jakobsson