De såg när moskén sattes i brand

Attentatet mot moskén i Uppsala hade kunnat få ännu värre konsekvenser. Fyra personer upptäckte gärningsmannen och kunde larma polisen.

1 januari 2015 18:21

Klockan var 05.25 när fyra män gick förbi moskén i Uppsala. Då upptäckte det att det brann vid en pelare vid moskéns kvinnoingång, på männens foton från händelsen brinner det kraftigt, men isolerat.

– Min första tanke var att någon stod och värmde sig över en brasa, det var svårt att förstå direkt vad som egentligen hände, säger Markus, som vi kallar honom i den här texten.

Dessförinnan hade de fyra männen varit och ätit korv på en mack i närheten efter kvällens nyårsfirande. Nu var de på väg hem.

Rätt så snart gick det upp för alla inblandade vad som egentligen hände. Gärningsmannen kastade en tegelsten två gånger mot ett fönster och det flammade upp ännu fler lågor utmed väggen. Senare skulle de fyra männen även upptäcka rasistiskt klotter på dörren och ett uppeldat exemplar av Koranen, islams heliga skrift.

– Han såg oss ganska tidigt men han fortsatte ändå. Han ville göra klart det han påbörjat, säger Jimmy.

De fyra männen ropade på honom för att visa att de var där och ringde samtidigt polis och räddningstjänst, som snart därefter kom till platsen. Gärningsmannen gick raskt från moskén, mot Svartbäcken.

Han sprang inte.

Att det var en man som de såg tror de fyra vittnena. Helt säkra är de dock inte. Med en stor luva på huvudet och en hukande stil är det svårt att avgöra, menar de. Av kroppshållningen att döma tror de dock att det är en yngre man, normallängd, som bar på en sportbag.

– Han var knappt rädd för oss alls, lite lustigt egentligen. Men när han gått släckte vi det som fortfarande brann med snö, säger Daniel och fortsätter:

– Det kan inte ha varit planerat. Han visste ingenting om rutorna på moskén uppenbarligen, eftersom de inte gick sönder. Och hade han varit där 24 timmar senare, när det inte var nyårsafton då folk var uppe så sent, så hade han säkert lyckats.

Efter att ha sett mannens beteende är männen övertygade om att det kunde ha slutat betydligt värre även denna natt, om det inte var så att de hade gått förbi så sent.

– Han försökte elda upp moskén och hade inte vi kommit dit hade han definitivt fortsatt, säger Daniel.

Efter att det gått upp för dem vad som egentligen hände drog Markus direkt kopplingen till de liknande dåden mot moskéerna i Eskilstuna och Eslöv.

Mötet med församlingsfolk, som kom dit strax efter dådet, berörde honom.

– Man blir ledsen. Det blir så tydligt hur mycket moskén betyder för dem som kommer dit.

Fotnot: Vi har intervjuat tre av de fyra männen som upptäckte attentatet och larmade. Namnen som förekommer i texten är fingerade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!