Globala uppvärmningen visar sitt fula tryne

Bienvenue, välkommen till framtiden! Ta en promenad i det vackra höstvädret. Eller är det sensommarvädret?

29 oktober 2015 13:03

Just nu tangeras de högsta uppmätta novembertemperaturerna på många platser i Sverige. Kanske slår en del väderstationer nya rekord, för Uppsalas del 14,3 grader från 1999.

Dessa temperaturer beskriver meteorologerna som ”mycket över det normala”. Och som normalt räknas medeltemperaturen 1961-1990. Om drygt fem år byter vi normalperiod och jämför i stället med perioden 1991-2020. Så slår ni på Aktuellt nyårsdagen 2021, kommer klimatförändringarna vara bortsopade, i alla fall i väderrapporten. Men inte i verkligheten. De tuffar på. Långsamt för en människa. I raketfart för planeten. De förändrar förutsättningar för allt och alla, oavsett om vi är intresserade av statistik, trädgårdsarbete, hiphop eller börsinvesteringar.

Den globala uppvärmningen tassar bakom oss, för att helt oväntat anfalla och visa sitt extremt fula tryne. Den gör att temperaturzonerna och därmed vegetationszonerna sakta men säkert flyttar norrut, en meter per timme eller en knapp mil per år. Hela tiden. Men i vår vardag blir vi bara påminda då och då, när det sätts nya värmerekord.

I år har hittills sexton länder slagit nya rekord. Franska Guyana och Indonesien är senast i raden av uppmätta ”all time high”. Men krigsrubrikerna och extrasändningarna har uteblivit. Och lär väl inte komma i dag heller, även vid nya novemberrekord i Sverige. För just här och just nu är inte det ”fula trynet” så fult. För även vi som skriver dessa rader, njuter av värmen och tittar på teve ikväll, där nyhetsankaret kanske lämnar över till meteorologen med den oskyldiga frågan; ”Fortsätter det här härliga höstvädret ett tag till?”

Men hade ett lika extremt överskott inträffat i somras, hade det blivit en bit över 35, kanske närmare 40 grader, och svenska rekordet på 38 grader från Ultuna 1933 varit hotat. Då hade vi reagerat. Då hade vi nog klagat mer över vädret än vi gjorde i somras, då vi slapp drabbas av någon allvarlig värmebölja.

Och hade temperaturhöjningen inträffat i en storstad i Sydeuropa, i augusti i stället för i november, hade det varit cirka 45 grader och massor av dödsoffer, likt värmeböljan som drabbade sydvästra Europa 2003. Och om, hemska tanke, detta tillsammans med extrem torka hade drabbat Mellanöstern en längre period hade vi sett gigantiska flyktingströmmar norrut, upp över Europa.

Men idag är det skönt. Ta en promenad och njut. Men glöm inte att gå norrut. Då får ni lite lättare att anpassa er...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Holmgren och Staffan Lindberg